Economic

ULTIMA ORĂ! Moldova economisește 50 milioane de dolari SUA, după semnarea unui acord ruso-ucrainean

Pinterest LinkedIn Tumblr

După semnarea acordului final dintre Rusia și Ucraina privind livrarea și tranzitul de gaze naturale, Moldova se abține de la aplicarea garanției conform Aranjamentului în valoare de 50 mln. de dolari SUA, semnat cu BERD pentru procurarea rezervelor de gaze naturale în scopul aprovizionării timp de o lună a întreg teritoriului Republicii Moldova, în cazul situației excepționale, transmite Telegraph.md

În acest sens, premierul Chicu a convocat o ședință menită să verifice situația cu furnizarea gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020. La ședință au participat vicepremierul Pușcuța, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și conducerea SA „Moldovagaz”.

Președintele „Moldovagaz” a informat prim-ministrul despre faptul că societatea a extins contractul cu Gazprom, de furnizare a gazelor naturale, pentru un an și a asigurat premierul că prețul gazelor nu va crește.

De asemenea, a fost semnat cu Gazprom un supliment de extindere a contractului de tranzit a gazelor prin teritoriul RM. În conformitate cu Acordul de operare a punctului de interconectare în Republica Moldova, vor fi furnizate prin intermediul stației de măsurare Grebinichi 8 milioane de metri cubi zilnic și prin punctul Alexeevca – 4 milioane de metri cubi. La necesitate volumele pot fi crescute.

Totodată, potrivit președintelui „Moldovagaz”, scenariul alternativ de furnizare a gazelor prin revers este perfect funcțional și poate fi pus în aplicare la necesitate.

În context, prim-ministrul a solicitat vicepremierului Pușcuța notificarea BERD despre faptul că Guvernul nu va aplica Aranjamentul referitor la scrisoarea de garanție.

Președintele „Moldovagaz” a asigurat premierul de faptul că Societatea achită consumul de gaze față de Gazprom la 100%.

În finalul ședinței, Seful Executivului a felicitat conducerea și echipa „Moldovagaz” cu ocazia sărbătorilor ce urmează și a solicitat, totodată, ca funcționalitatea structurii să fie asigurată continuu.

Menționăm că premierul Ion Chicu și Directorul General BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat un aranjament financiar, în valoare de 50 milioane de dolari. Aranjamentul urma să permită procurarea rezervelor de gaze naturale pentru aprovizionarea timp de o lună a întreg teritoriului Republicii Moldova, în cazul situației excepționale.

„Aranjamentul semnat azi este o probă a relațiilor foarte bune între Republica Moldova și BERD. Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă și sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în țara noastră cu suportul BERD, dar și a altor parteneri externi, va crește în perioada următoare”, a declarat Ion Chicu după ceremoniei de semnare din 11 decembrie curent.

Premierul a menționat atunci că mizează în continuare pe calea tradițională de livrare a gazelor cu tranzit prin Ucraina: „Contăm pe faptul că cele două părți, Rusia și Ucraina vor ajunge la un numitor comun și Republica Moldova va primi gaze naturale la un preț mult mai avantajos”.

Matteo Patrone a declarat: „Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui „prieten la nevoie.”

Directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, a menționat și faptul că la ședința bordului BERD, s-a discutat inclusiv cofinanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Aranjamentul financiar semnat la 11 decembrie curent prevede că Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare.

loading...

Comments are closed.