Politică

ULTIMA ORĂ // PAS a sesizat CC în ceea ce privește declararea stării de urgență

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență, informează Telegraph.md

„Dincolo de faptul că această așa-numită stare de urgență este un fake ordinar, lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale.

În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe deoparte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este un Guvern în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea să voteze astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența.

În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. Prin propunerea respectivă nu s-a regăsit nici o măsură concretă care urma să fie îndeplinită de către organele statului competent în perioada stării de urgență. Argumentul precum că „Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale.

În al treilea rând, contrar dispozițiilor art.54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență, lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională. Formulările vagi, utilizate de la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a declarat Litvinenco.

Amintim că starea de urgență a fost instituită prin hotărârea Parlamentului, din 31 martie curent, votată de majoritatea parlamentară.

Sesizarea integrală poate fi citită aici.

loading...

Comments are closed.