Social

Ultima oră! Platon condamnat la încă 12 ani de pușcărie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Supranumitul „raiderul nr.1 în spațiul CSI”, Veaceslav Platon, a fost condamnat la încă 12 ani de pușcărie. Sentința vine în urma deschiderii unui alt dosar, pe lângă cel în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapidarea BEM.

Potrivit procurorilor, în perioada anului 2016, Veaceslav Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestor companii. Inculpatul a implicat în comiterea faptei infracţionale pe încă două persoane în calitate de autori, care urmau să realizeze planul. Banii urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. „Moldasig”, scrie deschide.md.

La indicaţiile lui Platon, persoane interpuse, s-au deplasat la Bucureşti, unde au prezentat administraţiei companiei române, un procesul-verbal fals al Consiliului S.A. „Moldasig” şi alte documente perfectate cu depăşirea cadrului legal. Directorul general al companiei de asigurare din România s-a opus schimbării fictive a grupului de acţionari ai companiei de asigurări în vederea sustragerii mijloacelor financiare.

Cu ajutorul aceluiaşi grup criminal, Veaceslav Platon a încercat să scoată de la „Moldasig” şi SA „Alliance Insurance Group” (peste 3,5 milioane de lei şi aproximativ 10 milioane de dolari SUA). Acest lucru urma a fi făcut prin numirea a noi vicedirectori la companiile de asigurări, persoane apropiate lui Platon. Aceste persoane urmau să sustragă bani din conturile curente şi de depozit ale companiilor, prin transferarea lor în adresa altor societăţi comerciale controlate de Veaceslav Platon.

Intenţia lui Platon a fost blocată de către Comisia Naţională a Pieţii Financiare, care la rândul ei a numit vicedirectori noi la cele două companii de asigurare.

Supranumitul „raiderul nr 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani. Procurorii au cerut 23 de ani de detenție pentru omul de afaceri, procurorul Andrei Băieșu a declarat ieri că pedeapsa cerută este prin cumul. Platon este învinuit pentru delapidarea BEM cu aproximativ 800 de milioane de lei. De cealaltă parte avocații lui Platon spun că au cerut ca clientul lor să fie achitat în totalitate. Avocații au făcut și un demers pentru a relua ancheta, însă magistrații au respins această cerere.

 

loading...

Comments are closed.