ULTIMA ORĂ // Poliția cere excluderea Evgheniei Guțul din turul doi al alegerilor din Găgăuzia

Poliția a sesizat Comisia Electorală Centrală din UTA Găgăuzia, astăzi dimineață, despre acțiunile și încălcările constatate în procesul electoral, admise de un partid politic pe perioada campaniei electorale din regiune. Dacă sesizarea va fi admisă, Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, ar putea fi exclusă din turul doi al respectivelor alegeri.

Printre acțiunile expuse în sesizare se numără coruperea alegătorilor, transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise și achitarea mijloacelor bănești pentru acesta din surse financiare nedeclarate la CEC, precum și alte încălcări admise care sunt incompatibile cu un proces electoral democrat.

Amintim că ofițerii CNA, în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații, au efectuat, duminică, mai multe acțiuni de urmărire penală în cadrul unui dosar privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia.

Potrivit materialelor acumulate și a rezultatelor investigațiilor operate pe caz, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașkanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share