Alte știri

ULTIMA ORĂ // Se scumpește benzina A-95

Pinterest LinkedIn Tumblr

Urmare a modificărilor legislative adoptate recent în Parlament la propunerea și insistența PAS, începând cu astăzi, ANRE publică prețurile plafon pentru produsele principale de petrol – benzină standard 95 și motorină. Aceste prețuri sunt valabile pentru ziua următoare, ora 00.00. Astfel, prețurile stabilite pentru mâine, 3 septembrie, sunt 20.07 lei pentru benzină-95 și 16.27 lei pentru motorină. Prețurile plafon și descifrarea acestora pot fi accesate pe pagina web ANRE: www.anre.md

Prin urmare, prețul maxim al benzinei crește cu 30-40 bani/litru față de prețurile afișate astăzi la mai multe benzinării din țară.

De exemplu, în rețeaua BEMOL 1 litru de benzină-95 are astăzi un preț de 19,73, iar în rețeaua Rompetrol – 19,79 lei.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Istorie Benzină 95 Istorie pentru perioada de Data 19 august 2021 Data 2 septembrie 2021 Data PL*CV MC 1 septembrie 2021 AC 9,18 TVA PC 2,62 2 septembrie 2021 4,92 9,18 3,35 20,07 2,62 4,92 3,35 20,07”

Potrivit deputatului Radu Marian, reprezentant al PAS și unul din inițiatorii modificării legii privind produsele petroliere, prin plafonare va fi obținută o transparență maximă la stabilirea prețurilor produselor petroliere.

”Astfel, obținem transparența maximă la stabilirea prețului produselor petroliere. ANRE va publica zilnic cota prețurile plafon, inclusiv pe componente aparte – cotațiile Platts, marja comercială, accizele și TVA – per litru. Adoptarea și menținerea plafonării prețurilor a fost crucială pentru a împiedica o majorare și mai mare a prețurilor. Întrucât datele arată că dacă se mențineau prețurile libere pe piață, astăzi, prețul benzinei-95 ar fi depășit 22 lei, iar cel al motorinei, 18 lei.

Categoric respingem orice fel de acuzații de cedare în favoarea petroliștilor. Pentru informare, amintesc că marja comercială este calculată ca media ponderată a marjelor comerciale ale companiilor petroliere din ultimii 5 ani. Noua lege adoptată a stabilit și un coeficient de eficientizare de maxim 10%, care permite ANRE-ului să ajusteze marja în această limită (de exemplu, media marjelor în acest moment e 2.92 lei, iar coeficientul permite stabilire marjei la 2.62 lei). Comparativ cu legea precedentă, coeficientul de eficientizare a fost redus de la 20% la 10%, pentru a nu admite falimentarea companiilor mici care deține stații petroliere în zona rurală. Am introdus această prevedere în lege ca să stimulăm concurența și să nu permitem consolidarea influenței, și așa colosală, a marilor importatori asupra pieței. Asta este în primul rând în interesul consumatorului.

Pentru a încuraja concurența, în lege au mai fost introduse următoarele prevederi: (1) micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3; (2) eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu; (3) eliminarea necesității verificărilor la vamă pentru produsele petroliere care dețin certificat european, însă cu verificarea calității la pompa. Această ultimă prevedere va intra în vigoare în octombrie.

Pe termen mediu ne propunem să revenim la liberalizarea pieței, Moldova fiind deocamdată unica țară din Europa unde în care se practică plafonarea prețurilor. Însă vom face acest lucru doar după ce vom face ordine în instituțiile de reglementare, se va face claritate pe dosarul înțelegerilor de cartel, după ce vom adopta măsuri adiționale de stimulare a concurenței și reglementa mai dur aspectele ce țin de construcția și închirierea stațiilor. Vom veni în viitorul apropiat cu un proiect de lege în acest sens.

Până atunci, vom monitoriza atent situația pe piața petrolieră și vom interveni în cazul în care vom sesiza abuzuri grave”, a declarat Radu Marian, deputat PAS.

loading...

Comments are closed.