Politic

ULTIMA ORĂ // Slusari dezvăluie cine sunt inculpații în dosarul CFM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alexandr Slusari, ex-vice-președintele Parlamentului:

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Presa ieri s-a interesat cine sunt cei, care au statut de înculpați în cadrul dosarului penal pe subiectul delapidărilor la Calea Ferată.

Din informația mea 5 persoane au acest statut, inclusiv fostul șef al CFM Iurii Topal, care este dat în căutare, precum și fostul vicedirector Grigore Condurache, care recent mai nu a devenit nou director al entității.

Văd că dosarul merge greu, dar mă bucur că totuși se mișcă. Cifra prejudiciul estimat se apropie tot mai mult de cea evaluată de comisia parlamentară de anchetă, din care eu am făcut parte din numele fracțiunii Platforma DA. Atunci noi am constatat că în perioada 2010-2020 CFM a fost prejudiciată cu aproximativ 1,622 mlrd lei.

Din 2013 aceasta întreprinderea strategică a fost luată sub control de către Plahotniuc și a fost mulsă sistemic. În primul rănd prin achiziții la prețuri exorbitante și scheme cu monopoluri la serviciile unor companii de expediție cu taxele neoficiale între 2 și 5 dolari per tona de marfă transportată. Ca atare, Plahotniuc avea scopul devalizării maximale a întreprinderii și prihvatizării acesteia la prețul simbolic.

Nu înțeleg de ce încă nu sunt printre înculpați Veaceaslav Baida, care era un fel de смотрящий de la Plahotniuc pe toata schema, precum și Arcadii Vicol, fostul director comercial de la Metalferos și vicedirector CFM în 2013-2015, responsabil pentru activitatea comercială a întreprinderii. Ăștea doi, fiind forța motrică a lui Plahotniuc la entitatea respectivă, au gestionat toate fluxurile financiare ale întreprinderii și decideau care firma de expediție poate colabora cu CFM și care era respinsă. Totodată, ambii, precum și Condurache și Topal, au avut proprii companii de expediție.

Sper foarte mult că în cadrul dosarului vor fi elucidate detaliat și circumstanțele contrabandei și furturilor de proporție a combustibilului.

loading...

Comments are closed.