ULTIMA ORĂ // Ștefan Gligor îi dă dreptate lui Cavcaliuc

cavcaliuc

Procuratura Sîngerei refuză să comenteze informația, prezentată de liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Nici Procuratura Generală nu a reacționat la solicitarea lui Cavcaliuc privind refuzarea procurorului pe cauza “Zelionka”. Redacția Telegraph Moldova a expediat un demers în scris pe numele procurorului general Stoianoglo.

Astfel, am întrebat:

  1. Dacă soțul procurorului Ludmila Zaharia care investighează dosarul „Verde de brilliant” este învinuit într-un dosar penal că ar fi tamponat un om și a părăsit locul accidentului, lăsând în primejdie omul accidentat?
  2. Dacă soțul procurorului a fost sancționat de Gheorghe Cavcaliuc pentru falsificarea proceselor și amenzi ale șoferilor?
  3. Dacă procurorul Ludmila Zaharia s-a autosesizat că alți procurori șefi o șantajează ca să facă presiuni asupra lui Gheorghe Cavcaliuc ca acesta să fie scos din campanie și să scoată PACE din cursa electorală?
  4. Dacă este adevărat că procurorul Ludmila Zaharia este un procuror iresponsabil și a fost de mai multe ori sancționat disciplinar pentru asta?
  5. Dacă procurorul Ludmila Zaharia și familia sa a declarat sume enorme de bani de zeci de mii de euro fără proveniență, arătând fictiv că acestea sunt donații de la rude și dacă PG va sesiza ANI?
  6. Dacă PG va porni o anchetă pe numele procurorului Ludmila Zaharia pentru a verifica toate cele expuse de Gheorghe Cavcaliuc?
  7. Dacă PG va înlătura procurorul Ludmila Zaharia de la acest dosar, din motiv că este în conflict de interese cu Gheorghe Cavcaliuc?
  8. Dacă PG va verifica toate dosarele penale clasate și încetate de Ludmila Zaharia în ultimii cinci ani?
  9. Dacă PG va lua la control dosarul penal al soțului Ludmilei Zaharia pentru a verifica falsurile în acest dosar și dacă vor întreprinde toate măsurile legale ce se impun ca să nu permită ingerința și traficul de influență din partea soție și alți procurori superiori pentru a-l scapă de răspundere?
  10. De ce Procuratura se implica în plină campanie electorală în intimidarea Partidului politic Acasă Construim Europa (PACE) și a invitat la audieri cinci femei, candidați PACE la funcția de deputat care nu au nici o tangență cu dosarul „Verde de brilliant”?

La ora publicării acestui articol răspunsul nu a parvenit.

Contactat de către redacția Telegraph Moldova, avocatul Ștefan Gligor, fost candidat pentru funcția de procuror general a declarat că Procuratura Generală trebuie să numească un alt procuror pe caz atunci când există un conflict personal sau o incompatibilitate în executarea obiectivă și imparțială a obligațiunilor de serviciu a procurorului în cauză.

„Învinuitul este în drept de a expedia un demers de recuzare. Dacă există bănuială de exercitare părtinitoare a obligațiilor sale, de către procuror, este inadmisibil să investigheze cazul în continuare și acesta poate să fie recuzat de către avocat sau de către învinuit”, a declarat Ștefan Gligor.

Amintim că procurorul Ludmila Zaharia a cerut permisiunea CEC pentru arestarea lui Gheorghe Cavcaliuc. Și asta în pofida faptului că este candidat la funcția de deputat, ceea ce înseamnă că reținerea sa este interzisă prin lege.

Presiunile asupra Partidului Acasă Construim Europa au început după ce Gheorghe Cavcaliuc a declarat că odată ajuns la guvernare, partidul pe care îl conduce va băga la pușcărie peste 30 de deputați miniștri și funcționari.

După aceste declarații a început căutarea unei căi prin care să nu se permită lui Cavcaliuc și Partidului Acasă Construim Europa să participe la alegerile parlamentare anticipate.

Liderul PACE consideră că dosarul respectiv va fi folosit în scopuri politice, pentru a-l scoate din cursa electorală.

Procurorul de caz din dosarul ”Verde de briliant”, Ludmila Zaharia este soția unui fost subaltern al lui Gheorghe Cavcaliuc, pe care acesta l-a sancționat în 2018, pe când era adjunct la IGP, pentru falsificarea proceselor-verbale și a sumelor amenzilor aplicate.

Ținând cont că soțul procurorului, în urmă cu câțiva ani, fiind beat la volan, a lovit un biciclist și a fugit de la locul accidentului, iar în 2020 i s-a deschis un dosar penal, liderul PACE este sigur că procurorul Zaharia a încheiat un acord cu adversarii lui Cavcaliuc, salvându-l pe soțul ei de închisoare.

Toate acestea trezesc bănuieli privind integritatea procurorului, dar și explică fărădelegile în adresa lui Gheorghe Cavcaliuc.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share