ULTIMA ORĂ // Tatiana Răducanu, vizată într-un dosar de corupție activă. Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală

La 12 iunie 2024, în rezultatul examinării informațiilor obținute din analiza unui telefon mobil și a altor probe examinate în cardul unui proces penal, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală pentru investigarea unei presupuse acțiuni ilegale de corupere activă (infracțiune prevăzută la art. 325 alin. (3) lit. b) din Codul penal). În dosar este vizată și Tatiana Răducanu, ex-judecător și fost membru al Comisiilor de vetting, în prezent membru al Consiliului Suprem de Securitate.

Amintim că, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal cu privire la circumstanțele unei pretinse acțiuni ilegale manifestată prin corupere activă și mai exact faptul că, pentru o sumă de bani, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi acordat asistență unor persoane fizice pentru diverse activități.

Investigațiile în cadrul procesului penal au relevat o bănuială rezonabilă că, în perioada 2013 – 2014, persoane fizice, acționând în interesul unui grup criminal organizat, au încercat să atragă persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv judecători, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Curții Constituționale, în activități ilegale, cu scopul de a favoriza interesele grupului criminal în detrimentul unei justiții corecte. Pentru a-i determina pe acești oficiali să acționeze sau să nu acționeze în exercitarea funcțiilor lor, au fost promise, oferite și date sume de cel puțin 3000 de dolari SUA, direct sau prin intermediari.

În acest context, având în vedere că colectarea probelor necesare cu privire la verificarea circumstanțelor cauzei și stabilirea adevărului obiectiv este posibilă doar în cadrul unei urmăriri penale, și a obligației pozitive a statului, de a investiga minuțios orice fapt pretins ilegal, se impune necesitatea efectuării unei anchete oficiale efective, la finalul căreia să nu existe dubii asupra circumstanțelor examinate.

”Această cauză penală a fost pornită pe fapt, iar în prezent, nicio persoană nu are un statut procesual.

Se vor efectua acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, a precizat PA.

Total
0
Shares
Total
0
Share