Externe

ULTIMA ORĂ! UE trimite Moldovei echipamente medicale, ventilatoare și resurse financiare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Uniunea Europeană trimite Moldovei echipamente medicale, ventilatoare și resurse financiare, transmite Telegraph.md

Potrivit siteului oficial al Comisiei Europene, ca parte a răspunsului global la focarul de coronavirus, Comisia se află lângă țările din Parteneriatul Estic și a realocat 140 milioane de EUR pentru cele mai imediate nevoi în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 de milioane de EUR pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Sunt momente foarte dificile nu numai pentru UE, dar și pentru țările partenere. Facem tot ce putem pentru a atenua impactul focarelor de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai. Răspundem atât la nevoile imediate ale sistemelor de sănătate, cât și la nevoile pe termen lung ale grupurilor cele mai vulnerabile din societate și la întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări.”

La cererea țărilor partenere, inclusiv a Moldovei, Comisia va răspunde nevoilor imediate, sprijinind furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță. Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și implementează 30 de milioane de euro pentru a se asigura că aceste livrări necesare sunt cumpărate în comun și distribuite în mod eficient sistemelor de sănătate din cele șase țări în săptămânile următoare. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de sensibilizare pentru populația largă.

De asemenea, Comisia a pus la dispoziție mai mult de 11,3 milioane de EUR pentru subvenții mici organizațiilor societății civile. Aceste fonduri răspund deja nevoilor imediate prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum sprijinirea școlilor locale cu învățare la distanță. Până în vară, și ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al parteneriatului estic”, care va viza părțile cele mai afectate ale populației prin sprijinul societății civile și, în special, subventii pentru organizații locale mai mici.

Suplimentar, în actuala criză, UE și-a mobilizat principalul instrument de risc, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (EFSD), în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, cu 500 de milioane de EUR disponibile pentru țările din vecinătatea UE. Acest lucru va oferi rapid lichiditate în pentru țările vecine ale UE. Sprijinul este pe lângă mecanismul actualul de asistență financiară macroeconomică pentru Georgia, Moldova și Ucraina.

loading...

Comments are closed.