Politic

Ultima oră: Va fi sau nu va fi alianță? Reacția PSRM după anunțul PDM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi PDM a invitat PSRM la discuții în privința unei coaliții parlamentare. Socialiștii susțin că au luat act de invitația democraților, urmează să o prezinte spre analiză și apoi vor lua o decizie în cadrul Consiliului Republican al partidului.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a luat act de propunerea anunțată de Partidul Democrat și urmează să o prezinte spre analiză și decizie Consiliului Republican al Partidului. Menționăm faptul că toate deciziile de ordin tactic și strategic ale partidului sînt luate de către organele de conducere ale PSRM, în speță de către Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor”, au transmis PSRM.

Astăzi PDM a anunțat că eșuarea unei coaliții cu blocul ACUM PAS-DA îi obligă să înceapă discuțiile cu PSRM. Acest scenariu fiind unicul fezabil la moment pentru evitarea alegerilor anticipate. Democrații au fost gata să le ofere lui Năstase și Maia Sandu funcția de premier, însă aceștia au refuzat negocierile. Acum PDM se arată gata să ofere funcția de președinte a Parlamentului celor din PSRM, așa cum au cerut aceștia anterior. Un lider de partid sesizează CEC-ul, PSRM încalcă în mod grosolan prevederile Codului Electoral, președintele Partidului Regiunilor din Moldova Alexandr Kalinin, igor dodon comisia electorala centrala, alina rusu cec, alegeri moldova 2019 socialistii 

 „Biroul Permanent al PDM a luat act de situația politică și de blocajul la care s-a ajuns și a decis să mandateze conducerea partidului să întreprindă măsurile necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre într-o criză pe termen lung și să nu se ajungă la alegeri anticipate. O primă acțiune în acest sens este că vom transmite astăzi o invitație către PSRM, pentru a avea o primă discuție, ca să vedem dacă putem găsi o formulă de colaborare parlamentară, care să aibă la bază așteptările și prioritățile cetățenilor.

Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcție, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluții, atâta timp cât ambele părți dau dovadă de flexibilitate și de dorința de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetățenilor. În cadrul discuțiilor, vor fi abordate și propunerile anunțate deja public de Partidul Socialiștilor privind formarea unei majorități parlamentare și a Guvernului, unele dintre ele sunt realizabile, inclusiv votarea unui speaker din fracțiunea PSRM. În același timp, urmează să fie discutate și propunerile de guvernare ale Partidului Democrat”, a anunțat PDM.

Pe data de 9 iunie curent este termenul limită în care, dacă nu se va crea o majoritate legislativă la Chișinău, atunci se va dizolva Parlamentul și respectiv se vor organiza alegeri anticipate.

loading...

Comments are closed.