Breaking News

Ultima oră! Veaceslav Platon părăsește închisoarea? Curtea de Apel i-ar fi scos 12 ani de pușcărie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Veceaslav Platon, raiderul nr.1 din spațiul CSI, a fost scutit recent de 12 ani de detenție, după ce Curtea de Apel Chișinău a hotărât să anuleze și să caseze în totalitate decizia judecătoriei Chișinău din acest dosar, potrivit deschide.md.

Este vorba despre dosarul în care Veaceslav Platon ar fi încercat să extragă câteva sute de milioane de lei din companiile „Moldasig” și „Aliance Insurance Group”.

Mai exact, în data de 30 ianuarie 2020. Curtea de Apel Chișinău a examinat recursurile ordinare în acest caz, admițând apelul procurorului, apelurile declarate de incupalții Bahcivanji Andrei, Platon Veaceslav, precum și ale avocaților lor, inclusiv din oficiul prin care au solicitat să fie casată total sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12.12.2017, prin care Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar unul din complicii săi la 8 ani de detenție.

În decizia lor, judecătorii de la Curtea de Apel, au mai dispus ca dosarul respectiv să fie rejudecat de prima instanță prin prisma prevederilor art. 415 alin.(1) pct.3) Cod de procedură penală (încălcat dreptul la traducător, art. 33 Cod de procedură penală, avocat ales).

În același timp, măsura preventivă – arestul preventiv a fost revocată, din sala de judecată fiind eliberat complicele lui Platon, Bahcivanji Andrei, aceste dispoziții însă nu s-au extins și asupra lui Platon Veaceslav, care este în detenție în continuare, în baza altui dosar.

Pronunţarea deciziei motivate va avea loc pe 14.02.2020, decizie care nu este susceptibilă căilor de atac.

Astfel că, recent magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana, au au examinat câteva demersuri ale avocaţilor lui Veaceslav Platon şi au redus termenul de detenţie al acestuia cu 565 de zile.

Totodată, apărătorii s-au plâns de condiţiile de detenţie în care este ţinut clientul lor în Penitenciarul 13, dar şi de faptul că Platon nu a fost eliberat din puşcărie şi trimis în Ucraina, aşa cum a cerut cu o lună în urmă, procurorul general de la Kiev. Atunci, Ucraina a anunţat că în 2016 Veaceslav Platon a fost extrădat cu încălcări, ceea ce înseamnă că ancheta ar trebui să revină la faza iniţială. Astfel, avocaţii lui Platon au depus plângeri împotriva insituţiei care execută hotărârea judecătorească de condamnare, împotriva organului de urmărire penală şi împotriva administraţiei Penitenciarului 13.

De enționat că, supranumitul „raiderul nr.1 în spațiul CSI”, Veaceslav Platon, a coordonat telefonic din Penitenciarul nr. 13 scoaterea banilor blocați de la companiile de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”. Conturile bancare țintite de Platon se aflau sub sechestru aplicat de Procuratura Anticorupție și blocate de Comisia Naţională a Pieţii Financiare (CNPF).

Platon ar fi putut coordona acest lucru prin intermediul celor două telefoane care au fost găsite pe 10 noiembrie, 2016 în celula sa din Penitenciarul 13. Mai în detaliu, Veaceslav Platon, a încercat să sustragă peste 205 milioane lei, de pe conturile companiilor de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group” care se aflau sub sechestru. Acest lucru urma să fie făcut printr-o schimbare fictivă de acționari la aceste companii.

Comentați știrea

loading...

Comments are closed.