Un avion de patrulare al marinei SUA a efectuat un zbor prin strâmtoarea Taiwan

Un avion de patrulare şi recunoaştere al marinei americane (US Navy) a efectuat miercuri un zbor prin Strâmtoarea Taiwan, la doar câteva ore după discuţia avută de miniştrii apărării chinez şi american, în care Beijingul a avertizat Washingtonul în privinţa naturii ultrasensibile a problemei Taiwanului, scrie Agerpres.ro

China revendică suveranitatea asupra Taiwanului şi afirmă că are jurisdicţie asupra strâmtorii, ceea ce SUA şi Taipei contestă, considerând strâmtoarea o cale navigabilă internaţională.

Potrivit Flotei a 7-a a US Navy, avionul de patrulare maritimă şi recunoaştere P-8A Poseidon, care este folosit şi pentru misiuni anti-submarin, a zburat pe deasupra strâmtorii, în spaţiul aerian internaţional.

‘Operând în interiorul Strâmtorii Taiwan în acord cu dreptul internaţional, Statele Unite susţin drepturile de navigaţie şi libertăţile tuturor naţiunilor’, a transmis marina americană.

‘Trecerea avionului prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de un Indo-Pacific liber şi deschis’, adaugă comunicatul.

Potrivit Reuters, China nu a reacţionat deocamdată.

Cu precedenta ocazie când US Navy a anunţat că un avion Poseidon a efectuat un zbor prin strâmtoare, în luna decembrie, armata chineză a transmis că a trimis avioane de vânătoare pentru a monitoriza şi avertiza aeronava americană.

Misiunea de miercuri a avionului Poseidon a avut loc la scurt timp după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a discutat cu omologul său chinez Dong Jun, pentru prima dată după mai mult de un an, în contextul în care cele două state caută să restabilească relaţii militare.

Dong i-a transmis lui Austin că problema Taiwanului este ‘în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, iar interesele fundamentale ale Chinei nu trebuie lezate’, conform unui comunicat al ministerului său.

‘Armata Populară Chineză de Eliberare nu va lăsa niciodată activităţile separatiste de independenţă ale Taiwanului şi conivenţa şi sprijinul externe să rămână fără răspuns’, a afirmat Dong.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în pofida absenţei relaţiilor diplomatice oficiale, iar problema constituie un subiect permanent de fricţiune în relaţiile chino-americane.

Nave şi avioane ale forţelor armate americane trec prin îngusta Strâmtoare Taiwan aproximativ o dată pe lună.

Guvernul taiwanez respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi declară că numai locuitorii insulei îşi pot decide viitorul.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share