Un consilier al Ambasadei RM la București va fi judecat pentru abuz de serviciu

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui Consilier pe aspecte consulare, pentru comiterea infracțiunii de abuz de serviciu (327 alin.2 lit.b)1).

Urmărirea penală a fost pornită de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA) la data de 21 septembrie 2020, în baza adresării Serviciului de Informații și Securitate.

Conform adresării, Consilierul pe aspecte consulare a ascuns numărului real de solicitări servicii consulare, a perceput și necontabilizat taxele pentru eliberarea de către Ambasada Republicii Moldova la București a adeverințelor de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești, în rezultat cauzând un prejudiciu de 1796622,00 lei.

De menționat este faptul că, învinuitul și-a recunoscut vina și benevol a restituit în bugetul de stat prejudiciul cauzat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în suma de 1796622,00 lei.

Cauza penală deferită justiției urmează să fie examinată de Judecătoria mun. Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa maximă sub forma de amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Total
0
Shares
Total
0
Share