Un copil de 4 ani a fost salvat de tetanos de medicii din Chișinău

Un copil de 4 ani, care s-a îmbolnăvit de tetanos, a fost salvat de medicii din Chișinău, iar în prezent starea lui este stabilă, scrie Realitatea.md

Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a precizat că minorul nu era vaccinat împotriva acestei boli, însă medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva.

”În săptămâna care a precedat sfintele Paști, a fost o adresare mai interesantă în cadrul unei instituții medicale din municipiul Chișinău, ca ulterior să fie constatat că este totuși un copil de 4 ani suspect la tetanos. Din fericire, copilul este în stare stabilă acum. Pe această cale vreau să amintesc tuturor părinților tetanosul este o boală pentru care există vaccin. Vaccinarea contra tetanosului dă garanție că persoana nu se va îmbolnăvi. Aici a fost un caz unde copilul nu a fost vaccinat contra tetanosului și din păcate s-a îmbolnăvit.

Vladimir Bolocan a mai declarat că boala decurge foarte greu, cu o rată de deces de 90%.

”Că acest copil a fost salvat este o minune și acest lucru se datorează absolut operativității medicilor, care s-au implicat pe deplin în tratamentul și managementul acestui caz”, a spus responsabilul.

Tetanosul, cunoscut și sub numele de trismus, este o infecție caracterizată prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni.

Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile.

Responsabilul a mai precizat că în ultima săptămână au fost înregistrate 4 cazuri suspecte de rujeolă, dintre care unul la un copil, iar alte 3 la maturi.

Total
0
Shares
Total
0
Share