Un deputat PSRM scoate la iveală un caz scandalos, în care a fost implicat Guvernul Sandu în 2019

PSRM atrage atenția asupra faptului că mai mulți candidați de pe lista electorală a PAS, inclusiv actualul președinte Maia Sandu, au făcut parte din guvernele AIE, perioadă în care s-a produs furtul miliardului, s-a concesionat aeroportul, s-au pus bazele vânzării pământului moldovenesc străinilor și s-au creat un șir de facilități pentru producătorii străini în detrimentul celor locali, informează NTV

Deputatul PSRM, Petru Burduja, președintele comisiei economie, buget și finanțe, a declarat că guvernele care s-au perindat în perioada 2009-2019 au votat un șir de decizii scandaloase și tragice pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei. Printre acestea, mai multe legi care au pregătit frauda bancară, furtul miliardului din 2014, lichidarea BEM, care era unica instituție bancară cu capital majoritar de stat. Ulterior, guvernele din care a făcut parte și Maia Sandu au votat pentru punerea poverii fraudei bancare pe umerii cetățenilor. Suma totală pe care va trebui să o întoarcă contribuabilii moldoveni pentru a recupera banii furați din cele trei bănci se va ridica la aproape 23 de miliarde de lei.

În această perioadă, cei care astăzi candidează pe lista PAS au votat pentru concesionarea a 49% de terenuri din sudul Moldovei, pentru concesionarea aeroportului și alte acțiuni de delapidare a activelor Republicii Moldova.

”Atragem atenție, mai mulți candidați la deputat din lista actuală a PAS au deținut funcții importante în stat în Guvernele Filat, Leancă, Streleț, Gaburici: miniștri, viceminiștri, consultanți și Maia Sandu nu este o excepție. Tot ei au participat la votarea mai multor decizii guvernamentale și ministeriale și parlamentare, respectiv au susținut aceste cazuri scandaloase. De ce spunem toate astea, pentru că, acuma este clar că în 2009 când acești ”oameni buni” au venit la putere pe calea revoluției, este clar că au avut o Foaie de parcurs bine definită și coordonată cu stăpânii lor”, a declarat deputatul.

Petru Burduja a amintit și despre vestita întrevedere a lui Sandu în funcția de premier cu miliardarul Nat Rothschild, care a cumpărat în august 2019 Avia Invest și tocmai în perioada când PSRM insista pe întoarcerea aeroportului în proprietatea statului.

Un alt caz scandalos, în care a fost implicată Sandu în 2019, este legat de permisiunea de a vinde pământul nostru străinilor. Prevederea se conține în Carta Albă, lansată în octombrie 2019. Maia Sandu a salutat atunci acest document care prevede scutirea de impozite a dividendelor achitate companiilor-mamă, rezidente în UE, excluderea normelor ce îngrădesc dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole persoanelor juridice străine și modificarea legii prin care să se simplifice procedura de trecere a pământului din statut agricol în statut pentru construcții.

Petru Burduja susține că toate aceste proiecte urmează să fie votate de PAS în viitorul Parlament.

”Asta ar însemna lipsirea cetățenilor din Moldova de unica bogăție – pământul nostru. Noi nu dorim ca nepoții și strănepoții noștri să fie argații străinilor în țara noastră, pentru că pământul este transmis nouă de buneii și străbunei și suntem obligați așa să-l lăsăm nepoților și strănepoților. Punct”, a declarat Petru Burduja.

Potrivit deputatului, toți funcționarii care sunt și au fost implicați în adoptarea acestor decizii trebuie trași la răspundere și pedepsiți dur.

Citește și: Mai multe persoane din anturajul lui Ilan Șor au fost condamnate la închisoare

Total
0
Shares
Total
0
Share