Un distrugător american a traversat strâmtoarea Taiwan în ziua deschiderii sesiunii Parlamentului chinez

Flota a 7-a americană a informat că distrugătorul USS John Finn a traversat marţi strâmtoarea Taiwan, efectuând o navigaţie de rutină în canalul îngust care separă insula autonomă de China continentală, chiar în ziua în care la Beijing s-a deschis sesiunea anuală a Parlamentului, scrie Agerpres.ro

Distrugătorul cu rachete ghidate de clasa Arleigh Burke a traversat ”o zonă a strâmtorii Taiwan care se află dincolo de apele teritoriale ale vreunui stat costier”, a precizat Flota a 7-a într-un comunicat.

”În acest coridor, toate statele se bucură de libertate de navigaţie şi de survol în marea liberă, precum şi de alte utilizări internaţional legale ale mării, legate de aceste libertăţi”, adaugă acelaşi comunicat.

China, care consideră Taiwanul drept parte integrantă a teritoriului său, şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taipeiului în ultimii ani şi reacţionează cu furie atunci când nave străine îşi exercită ”libertatea de navigaţie” în zonă.

Nave militare americane tranzitează de mulţi ani prin strâmtoarea Taiwan, între Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, şi chiar şi-au înmulţit traversările pentru a sublinia faptul că aceste două zone sunt căi navigabile internaţionale.

Ministerul Apărării taiwanez a transmis că a urmărit activitatea ”pe mare şi în spaţiul aerian din jur” în timpul traversării distrugătorului american, precizând că ”situaţia era normală”.

Beijingul a denunţat ”tam-tamul mediatic” suscitat de trecerea distrugătorului american prin strâmtoare, afirmând că marina şi forţele sale aeriene l-au urmărit ”pe tot parcursul”.

”Trupele de pe teren rămân în stare de alertă permanentă pentru a răspunde oricăror ameninţări şi provocări în orice moment”, a declarat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al armatei chineze, într-un comunicat citat de AFP.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share