Politică

Un ex-președinte al României, despre conflictul din Donbass: „Ar trebui să facilităm Ucrainei achiziţia armamentului defensiv de care are nevoie”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, grupul PPE) a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie solidară cu Ucraina, să aibă acțiuni concrete și să faciliteze Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie „pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra” în fața Rusiei, informează G4Media.ro

„Să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO. Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspecte legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului”, a declarat fostul președinte, într-un discurs în plenul Parlamentului European.

Parlamentul European a organizat miercuri după-amiază o dezbatere pe tema acțiunilor Rusiei: cazul lui Alexei Navalnîi, acumularea de forțe militare la frontiera cu Ucraina și atacul rusesc din Cehia.

În debutul dezbaterii, șeful diplomației europene, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relația cu Rusia, care pare să fi ales „în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul.

Chemând Rusia să „înceteze provocările”, Borell a spus că „pentru moment” Moscova nu a demonstrat „nici cea mai mică voință de a pune capăt conflictului în Ucraina, nici de a accepta integritatea teritorială a acesteia” și că UE va trebui să reacționeze „dacă va fi cazul’.

Traian Băsescu susține că Uniunea ar trebui să faciliteze Ucrainei achiziția de armament defensiv.

„Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenţii de agresiune militară şi pentru a se putea apăra. Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa ocupat Nagorno-Karabah, Crimeea, Abhazia, Osetia sau Transnistria. Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni”, a declarat Traian Băsescu.

În opinia lui Băsescu, Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina să reziste presiunilor ruseşti „de orice natură”, inclusiv militare.

„Vremea imperiilor a trecut”, a încheiat Traian Băsescu.

Citește și: VIDEO // A fost inaugurat cel mai lung pod pietonal suspendat din lume. Câți metri are și unde se află

loading...

Comments are closed.