Alte știri

Un fost deputat comunist, șef de direcție în Președinția Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Victor Stepaniuc, fost deputat comunist, viceministru în Guvernul PCRM, fostul sfetnic al liderului comunist Vladimir Voronin, promotorul ideii renunțării la Istoria Românilor ca obiect de studiu în școlile din Republica Moldova și introducerea a noi manuale de Istorie a Moldovei, este de șef de direcție în Președinția Maiei Sandu, informează Telegraph.md, cu referire la informația publicată de Președinție (vezi aici).

Victor Stepaniuc ocupă funcția de şef al Direcţiei consultanţă a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, iar la situația de astăzi nu este în demisie, informația fiind confirmată pentru Telegrpah.md de către Sorina Ştefîrţă, consilier pentru comunicare publică, purtător de cuvânt al Maiei Sandu.

”Dl Stepaniuc este funcționar public, nu face parte din echipa de consilieri”, ne-a spus Ștefîrță.

În 2006, Victor Stepaniuc susținea că manualele de Istorie a Românilor conțin neadevăruri şi promovează „conceptul urii”.

Tot el, în 2011 a semnat o scrisoare în adresa Ministerului Educației și a solicitat excluderea din curricula școlară a manualului de Istorie a Românilor. Potrivit lui Stepaniuc, utilizarea cărților de Istorie a Românilor de peste Prut este o acțiune anti-statală și promovează dogme antimoldovenești. Fostul deputat comunist, dar și fost vicepremier, susținea intenția Ministerului Educației de a introduce în școli obiectul Istoria și de a tipări un nou manual. Doar că acesta ar fi trebuit să includă Istoria Universală și cea a Moldovei, nu a Românilor.

”Studierea Istoriei Românilor în școlile din Moldova este o consecință a presiunii exercitate de România asupra intelectualității de la noi”, mai spunea Victor Stepaniuc în 2018.

loading...

Comments are closed.