Un fost judecător a fost condamnat în cadrul dosarului ”Laundromat”

În data 3 aprilie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui judecător, învinuit de săvârșirea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, care face parte în dosarul ,”Laundromat”.

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către Procurorul General, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit materialelor, în anul 2011, inculpatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Noua Zeelandă, privind încasarea datoriei în sumă de 200 mil. dolari SUA, în mod solidar, de la o companie din Marea Britanie și două companii din Federația Rusă, precum și o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 000 000 dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Zoua Zeelandă, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând franc procedurile legale.

Acea hotâtâre judecătorească emisă de inculpat la la 22 iulie 2011 în cauza civilă, a avut consecințe financiare considerabile (200 000 000 dolari SUA constituind la data săvârșirii faptei, potrivit cursului oficial de schimb stabilit de Banca Națională a Moldovei, echivalentul a 2 316 060 000 lei MDL), în rezultat, actul judecătoresc emis de inculpat fiind transmis unui executor judecătoresc, care în perioada iulie 2011 – februarie 2012, a încasat forțat mijloace bănești în sumă totală de 5 563 022 956 ruble rusești de pe conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă deschise la BC ”Moldinconbank”, ulterior mijloacele financiare fiind convertite și transferate pe conturile companiei din Noua Zeelandă, ca urmare, fiind afectată imaginea justiției din Republica Moldova pe plan internaţional, cât și adusă atingere încrederii în instanţele de judecată la nivel naţional, astfel fiind discreditată înalta funcţie de judecător.

Urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea acesteia a durat 7 ani, ultimul fapt datorându-se în mare parte multiplelor cereri de recuzare înaintate de partea apărării și, ca urmare, redistribuirii dosarului cu înlocuirea etapizată a majorității magistraților ce făceau parte din completul de judecată la examinarea cauzei penale, fapt ce a generat reluarea judecării cauzei de la început (conform art. 31 CPP). Cauza s-a aflat în examinare în prima instanță de la data de 24 iunie 2017, iar în prezentul complet de la data de 09 martie 2023 până la 03 aprilie 2024, fiind examinat în procedură generală, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

Astfel, deși termenul prescripției tragerii la răspundere penală a expirat încă în anul 2017, prin sentința din 03 aprilie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, însă, acesta a fost liberat de răspunderea penală.

Chiar dacă ex-judecătorul a fost liberat de răspundere penală, constatarea unei infracțiuni este o decizie importantă pentru investigația în dosarul ,,Laundromat”, stabilind astfel potențiale infracțiuni predicate pentru spălarea de bani care a urmat ca rezultat al acestei hotărâri judecătorești contrare legii. Decizia instanței de a recunoaște vinovați inculpații au consecințe semnificative atât în dosarul național cât și în investigațiile internaționale referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 miliarde de dolari SUA prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share