Un fost ofiţer Wagner va depune mărturie la Curtea Penală Internaţională despre atrocitățile comise în Ucraina

Un fost ofiţer din grupul Wagner va da o declaraţie în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga cu privire la „atrocităţile comise împotriva civililor în Ucraina”, ceea ce constituie o premieră majoră, potrivit cotidianului Het Nieuwsblad, scrie Digi24.ro

Igor Salikov are 60 de ani și se află deja în Olanda. Bărbatul a declarat într-un interviu la televiziune că a lucrat ca militar timp de 25 de ani. A început în armata rusă înainte de a se alătura grupului Wagner. A activat în Ucraina de la anexarea Crimeei, în 2014. „I-am sprijinit pe aşa-numiţii separatişti de acolo şi am fost martor la o campanie de propagandă bine gândită”, a declarat el.

„Am asistat la atrocităţi comise împotriva civililor. Știu de unde vin ordinele”, a mărturisit Igor Salikov. Aceste atrocităţi includ, de exemplu, răpirea copiilor şi ducerea lor în Belarus. Alte crime au vizat prizonierii de război. Potrivit fostului ofiţer, aceştia au fost maltrataţi şi executaţi. De atunci, el „şi-a pierdut încrederea în cauza rusă”.

Salikov urma să fie judecat de Curtea Marţială din Rusia, după ce a refuzat să execute ucraineni anul trecut.

El a depus deja o declaraţie scrisă la Haga. În ea, a explicat că ordinele au venit fie de la Ministerul Apărării de la Moscova, fie direct de la cabinetul lui Vladimir Putin.

El vorbeşte şi despre Crimeea: „Am participat fără să ştim la o lovitură de stat în Ucraina, condusă de Rusia. Am crezut că în Ucraina a avut loc o renaştere naţionalistă cu aspect fascist. Mormintele bunicilor noştri ar fi fost vandalizate cu svastici. Dar, după doi ani acolo, mi-am dat seama că nimic din toate acestea nu era adevărat”, mărturiseşte rusul.

Acum Salikov vrea să depună și o mărturie verbală despre ceea ce a văzut în Ucraina. El speră că mărturia sa va oferi Curţii Penale Internaţionale cea mai bună înţelegere posibilă a modului în care funcţionează lanţul de comandă rusesc. În ceea ce priveşte riscul pe care şi-l asumă prin mărturie, Igor Salikov este conştient că îşi pune viaţa în pericol. „Dar este ceea ce am făcut toată viaţa mea”, a spus bărbatul care a fugit din Rusia.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share