Alte știri

Un gigant farmaceutic a promis două miliarde de doze ale unui potențial vaccin anti-COVID. Când ar putea începe livrarea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Compania britanică AstraZeneca a anunțat joi că a încheiat două acorduri care îi vor permite să livreze în jur de două miliarde de doze ale unui vaccin anti-COVID dezvoltat în prezent de cercetătorii de la Universitatea Oxford, notează BBC News. Jumătate dintre aceste doze vor ajunge la țările sărace.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Luna trecută, gigantul pharma AstraZeneca a anunțat că ar putea produce un miliard de doze ale potențialului vaccin testat în prezent la Oxford. Joi, compania a semnat două acorduri care vor permite dublarea producției, scrie BBC News.

Unul dintre parteneriate a fost semnat cu Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, după volum. Acordul va permite fabricarea unui miliard de doze de vaccin, care vor fi livrate în India și în țările cu venituri mici. Există și un angajament care prevede că 400 de milioane de doze vor fi livrate până la finalul acestui an.

Al doilea parteneriat este un acord în valoare de 750 de milioane de dolari semnat cu două organizații umanitare sprijinite de Bill și Melinda Gates. Cele două organizații, Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și alianța pentru vaccinuri GAVI, vor ajuta prin identificarea de facilități pentru producerea și distribuirea a 300 de milioane de doze. Și în acest caz, livrarea vaccinului va începe până la finalul anului.

Toate aceste pregătiri sunt făcute în ciuda faptului că cercetătorii nu sunt încă siguri dacă vaccinul dezvoltat la Oxford, și testat în prezent pe 10.000 de voluntari, va funcționa.

De fapt, directorul Richard Hatchett a avertizat că există posibilitatea ca vaccinul să nu funcționeze. CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat, la rândul său, că veștile mai sigure despre eventuala eficiență a vaccinului vor fi disponibile în luna august.

Guvernele din întreaga lume au promis miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19 și mai multe companii farmaceutice se află acum în plin proces de testare.

Una dintre preocupări este ca acest vaccin să ajungă și în țările sărace, care nu își pot permite să intre în competiție cu statele mai bogate, pentru un acces prioritar la producția companiilor farmaceutice. “Un vaccin trebuie să fie considerat un bun public – un vaccin al oamenilor, iar lucrul acesta este cerut de tot mai mulți lideri mondiali”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, joi.

Sursa: Libertatea.ro

Citește și: OMS afirmă că opt vaccinuri anti-COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni

 

loading...

Comments are closed.