Economic

Un importator german speră să cumpere anul viitor 100 de tone de prune și cireșe moldovenești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prunele moldovenești devin tot mai solicitate de consumatorii străini. În aceste zile un importator german negociază asupra livrărilor de fructe în 2019 care urmează să ajungă pe rafturile magazinelor din Germania.

Kurt Halder, reprezintă o compania importatoare de fructe și legume proaspete din Germania. Săptămâna curentă, asistat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, importatorul a vizitat mai mulți producători de fructe proaspete din Moldova și a discutat despre livrările de fructe începând cu anul viitor, scrie Realitatea.md

Pentru a ajunge pe piața Germaniei, produsele agricole trebuie să corespundă specificațiilor tehnice agreate, să demonstreze siguranța alimentului și să corespundă cu cerințele rețelelor privind reziduurile de pesticide, care sunt mai severe decât cele ale Uniunii Europene.

„Importăm doar produse agricole certificate GLOBALG.A.P și GRASP”, a menționat importatorul. „În general, consumatorii germani preferă produsele agricole locale, dar în afara sezonului, noi importăm fructe și legume din alte state. Anterior, am văzut prunele moldovenești în Balcani și am rămas impresionat de calitatea lor, iată de ce în 2018 am importat un lot cu titlul de test și am fost mulțumit. Pe parcursul vizitei în Republica Moldova m-am întâlnit cu producători de prune și am văzut că în depozitele frigorifice mai sunt prune de calitate, în timp ce producătorii germani sau cei din Balcani nu mai dispun de prune. Eu sunt mulțumit de ceea ce am văzut și sper să reușim să procurăm în sezonul următor cel puțin 100 de tone de prune produse în Republica Moldova”, a precizat Kurt Halder.

Importatorul german a menționat că compania pe care o reprezintă este interesată și de importul de cireșe de soiuri tardive, disponibile în Moldova când în Germania se încheie sezonul acestora.

Republica Moldova deține în prezent 22,5 mii de hectare de pruni. În 2018 fermierii au recoltat cca 115 mii tone de prune, dintre care circa 47,5 mii au fost exportate. Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova o cotă pentru exportul de 10 mii tone de prune pe an, fără taxe vamale. În luna octombrie, exportatorii moldoveni au depășit deja cota de export pe piața europeană, iar până la 31 octombrie 2018 erau deja exportate în UE peste 12.200 tone de prune, inclusiv 220 de tone în Germania.

loading...

Comments are closed.