Externe

Un iranian s-a plimbat pe stradă cu capul soției sale în mână. A decapitat-o pentru că o bănuia de adulter

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un videoclip cu un bărbat care se plimbă pe stradă cu capul tinerei sale soţii, pe care tocmai o decapitase, a produs şoc şi indignare în Iran. Suspectată de adulter, tânăra de numai 17 ani a fost asasinată duminică de soţul şi cumnatul său la Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan, în sud-vestul ţării, informează Digi24.ro

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Videoul cu soţul mergând pe stradă surâzător şi ținând în mână capul victimei sale, Mona Heidari, a apărut marți pentru scurt timp pe internet în Iran, bulversând întreaga ţară.

Luni, cei doi bărbaţi au fost arestaţi „în urma unui raid în ascunzătoarea lor”, a anunţat poliţia locală, citată de agenţia oficială de presă IRNA, potrivit Agerpres, care preia AFP.

„O fiinţă umană a fost decapitată, capul i-a fost arătat pe stradă, iar criminalul era mândru. Cum putem să acceptăm o astfel de tragedie? Trebuie să acţionăm pentru a opri crimele împotriva femeilor”, a scris cotidianul reformator Sazandegi.

„Mona a fost victima unei ignoranţe devastatoare, suntem cu toţii responsabili de această crimă”, şi-a exprimat la rândul său indignarea cineasta feministă Tahmineh Milani, într-o postare pe Instagram.

Reacţionând la această dramă, mai mulţi activişti pentru drepturile omului au cerut autorităţilor să reformeze legea privind protecţia femeilor împotriva violenţei conjugale şi să crească vârsta minimă de căsătorie pentru fete, stabilită în prezent la 13 ani.

Conform media locale, victima nu avea decât 12 ani când s-a căsătorit, iar în momentul în care a fost ucisă avea un fiu de trei ani.

În opinia avocatului Ali Mojtahedzadeh, citat de ziarul reformator Shargh, legea are „lacune” în privinţa protecţiei femeilor. Ea nu le acordă independenţă şi „nu stabileşte raţional vârsta legală de căsătorie pentru a pune capăt căsătoriilor de copii”, a spus el.

Toate acestea „deschid calea pentru crimele de onoare”, şi-a exprimat regretul avocatul.

„Nu există nicio măsură concretă pentru a garanta aplicarea legilor care urmăresc împiedicarea violenţei împotriva femeilor”, a subliniat deputata Elham Nadaf, citată de agenţia de presă ILNA.

„Femeile fac apel la Parlament să adopte măsuri urgente pentru a elimina unele lacune juridice, iar autorităţile trebuie să depună eforturi în paralel pentru a ridica nivelul de conştientizare al populaţiei”, a scris pe Twitter vicepreşedinta iraniană responsabilă cu chestiunile legate de femei şi familie, Ensieh Khazali.

loading...

Comments are closed.