Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă pentru jaf în proporții de peste 10 milioane de euro

Un cetățean al Republicii Moldova a fost arestat în Rusia, fiind suspectat de jaf în proporții deosebit de mari. Potrivit anchetei, acesta a furat dintr-o bancă din St. Petersburg bijuterii și sume bănești în valoare totală de aproximativ zece milioane de euro. Cetățeanul a fost reținut pe 18 martie, pe aeroportul din Soci, când intenționa să părăsească Rusia.

Potrivit anchetei, cel reținut este un bărbat cu dublă cetățenie, a Republicii Moldova și a Federației Ruse. Acesta ar fi intrat ilegal în locul de depozitare automată a valorilor la banca Rosdorbank din St. Petersburg, la începutul lunii martie curent, fiind ajutat de persoane din cadrul băncii, afirmă Ministerul rus de Interne.

„Despre dispariția banilor a anunțat proprietarul seifului. Peste două zile, o cerere similară a depus și un alt client al băncii. Prejudiciul constituie 450 de mii de dolari și 30 de mii de euro”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Interne, Irina Volk.

Ancheta mai spune că cetățeanul ar fi furat bijuterii în valoare de 800 de mii de dolari, 500 de mii de euro și 10 milioane de dolari. În total, valoarea bunurilor a fost estimată la 1, 06 miliarde de ruble rusești, adică 10 milioane de euro.

Printre păgubiți sunt un fost director general al studioului „Lenfilm”, o pictoriță și directorul general al unei bănci. Potrivit portalului Dzen.ru, care citează poliția din St. Petersburg, spărgătorul intenționa să părăsească Rusia, dar a fost reținut pe aeroportul din Soci. Banii și bijuteriile au fost descoperite într-un apartament din localitatea Liuberțî, o suburbie a Moscovei.

În cadrul audierii, deținutul a declarat că furtul a fost organizat de prietenii săi, care i-au oferit toate informațiile necesare pentru a intra în depozit. În special, a instalat o micro-camera în interiorul seifului pentru a spiona clienții care introduc codurile PIN.

Acum, bărbatul se află în arest până pe 15 mai, iar ancheta continuă pentru a stabili toate împrejurările cazului, inclusiv eventuala participare a altor persoane la organizarea și comiterea furtului.

Potrivit presei ruse, acesta ar fi unul dintre cele mai mai jafuri bancare din istoria Rusiei, în ultimii o sută de ani.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share