Un nou pachet de legi menit să reducă birocrația în domeniul fiscal și vamal va fi adoptat de Legislativ

Cel de-al doilea pachet de legi care prevede facilitarea activității mediului de afaceri, prin excluderea barierelor administrative, a fost examinat astăzi de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

Inițiativa legislativă de modificare a Codului fiscal și Codului vamal a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Ministerul Finanțelor.

Una dintre acțiunile propuse în domeniul fiscal vizează posibilitatea de deducere a TVA în baza bonurilor fiscale pentru achiziția de bunuri și servicii achitate prin intermediul cardului de plată de afaceri. Valoarea achizițiilor în fiecare bon nu va depăși 2000 de lei, iar pentru o perioadă fiscală va fi de maximum 10000 de lei.

Totodată, va fi majorată limita sumei care nu este considerată restanță fiscală. Sumele de până la 500 de lei nu se vor considera restanțe față de bugetul național. În prezent, limita este de 100 de lei.

O altă prevedere a pachetului II de reducere a birocrației din domeniul afacerilor este anularea ținerii registrului mașinii de casă și control, acțiune care va economisi antreprenorilor, potrivit estimărilor, cel puțin 5 mln de ore de lucru anual. Legislația fiscală va mai prevedea digitalizarea raporturilor cu organele fiscale. Pentru interacțiunea cu Serviciul Fiscal de Stat urmează a fi utilizate documentele electronice și comunicarea la distanță.

Autorii proiectului mai propun revizuirea procedurii de aplicare a scutirii TVA aferente reimportului în cazul e-comerțului, conform bunelor practici europene. De asemenea, va fi eliminată bariera prevăzută în cazul examinării contestațiilor în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor, prin modificarea sumei obligațiilor vamale. Aceasta va fi diminuată considerabil și va constitui 250000 lei pentru persoanele juridice și 125000 lei pentru persoanele fizice. În același timp, Consiliul de soluționare a disputelor va fi format din cel puțin 50% reprezentanți ai asociațiilor din mediul de afaceri cu relevanță în domeniul vamal.

O altă noutate a proiectului este includerea benzinei și motorinei în lista produselor admise pentru regimul vamal de antrepozit. Acest lucru va facilita operațiunile de import-export, stocare, încărcare și descărcare a produselor petroliere și gaz lichefiat. Va fi exclus și dreptul organului vamal de a accepta garanții bancare doar de la o bancă agreată, fiind acceptate garanțiile emise de orice bancă licențiată din țară.

Total
0
Shares
Total
0
Share