Actualitate

Un nou sediu pentru salvatorii și pompierii din Anenii Noi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 25 august 2021, a avut loc inaugurarea noii Unități de salvatori și pompieri a IGSU, în Anenii Noi.

La eveniment au participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, șeful adjunct al misiunii Ambasadei SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, efectivul IGSU, reprezentanți ai autorităților publice locale. „Vremurile prin care trecem cu toții ne pun la mari încercări.

Anomaliile naturale și fenomenele climatice extreme ne învață două lucruri importante. Primul lucru e că trebuie să fim gata să întâmpinăm provocările. A doua lecție este că în fața pericolelor cooperarea între state este esențială”, a menționat prim-ministrul.

În alocuțiunea sa, ministrul Ana Revenco a menționat că grație sprijinului ferm și constant al Guvernului Statelor Unite ale Americii, MAI are parte de o continuă dezvoltare a capacităților, fapt care va permite accelerarea schimbărilor în domeniile de activitate devenind un actor regional în domeniul serviciilor de securitate iar cetățenii raionului vor avea viață mai sigură din moment ce salvatorii și pompierii au de acum condiții de muncă îmbunătățite și vor putea acționa mai prompt în situațiile de urgență oferind servicii de calitate.

„De azi înainte dumneavoastră nu trebuie decât să vă faceți meseria pentru care v-ați pregătit de-a lungul anilor. Ne propunem ca în viitorul apropiat aici să apară și specialități de scafandri și paramedici, care astăzi se află cel mai aproape doar la Chișinău. Tot aici, în raionul Anenii Noi, ne propunem ca pe termen mediu să reușim dezvoltarea capacităților de reacție la inundații și la celelalte efecte ale schimbărilor climatice care se fac vizibile și tot mai simțite în ultimii ani”, a subliniat Ana Revenco.

Unitatea este amplasată strategic și oferă condiții moderne pentru angajați, fiind dotată cu tehnică de intervenție, oficii pentru aparatul administrativ al subdiviziunii, dar și boxe pentru păstrarea autospecialelor de intervenție. Sediul de salvatori și pompieri din Anenii Noi are 24 de angajați și va deservi peste 81 de mii de locuitori din toate 45 de localități ale raionului Anenii Noi.

Edificarea detașamentului a fost posibilă grație suportului generos Comandamentului European al Forțelor Armate SUA și Oficiului de Cooperare Militară al Ambasadei SUA în RM. Costul total al proiectului este de 500 mii dolari dintre care 900 mii lei au fost învestiți de Guvernul RM, iar 1 milion lei de Consiliul raionului Anenii Noi.

Tot ieri a avut loc și ceremonia de repartizare a cinci autospeciale de intervenție în contextul îmbunătățirii infrastructurii de operare a serviciului SMURD pentru raioanele Anenii Noi, Hîncești, Cimișlia, Căușeni și Edineț. Autospecialele au fost achiziționate în cadrul proiectului Zona de cooperare tranfrontalieră România-Republica Moldova.

loading...

Comments are closed.