Externe

Un oraş din Japonia interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul mersului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Interdicţia de a privi ecranul telefonului mobil în timpul mersului a intrat în vigoare miercuri într-o localitate de la marginea oraşului Yokohama, în apropiere de Tokyo, o premieră în Japonia, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES, citat de Telegraph.md

În gara din Yamato, călătorii au fost întâmpinaţi cu mesaje afişate pe bannere prin care erau anunţaţi că începând de miercuri le este interzis să îşi consulte telefoanele mobile în timpul mersului în zone publice şi în parcurile din oraş, a constatat AFP la faţa locului.

”Utilizarea smartphone-urilor în timpul mersului este interzisă. Vă rugăm să folosiţi smartphone-urile după ce vă opriţi”, avertiza o voce feminină înregistrată lângă bărbaţi cu măşti sanitare care ţineau în tăcere bannerele.

Această interdicţie, adoptată la finalul lunii iunie de municipalitate, nu prevede însă sancţiuni pentru persoanele care nu o respectă. Autorităţile locale se bazează în schimb pe campanii de informare pentru aplicarea interdicţiei.

Puţine persoane care mergeau pe jos cu ochii la ecranele telefoanelor mobile puteau fi văzute miercuri pe străzile din Yamato, însă o ploaie torenţială era probabil cauza.

Un locuitor în vârstă de 64 de ani din Yamato, pe nume Kenzo Mori, a salutat iniţiativa municipalităţii. ”Adesea văd oameni care îşi folosesc telefoanele mobile în timp ce merg pe jos. Nu sunt atenţi la ce este în jurul lor. Persoanele în vârstă nu îi pot evita mereu”, a declarat el pentru AFP.

Arika Ina, în vârstă de 17 ani, a declarat de asemenea că, în opinia sa, acest obicei este periculos, însă a pus sub semnul întrebării necesitatea interzicerii formale. ”Nu cred că avem nevoie de un text care să interzică. Putem evita acest comportament dacă suntem pur şi simplu mai atenţi la ceilalţi”, a spus ea.

Potrivit unui studiu desfăşurat de autorităţi în ianuarie în două zone din Yamato, în cadrul căruia a observat un număr de aproximativ 6.000 de pietoni, circa 12 procente dintre aceştia îşi utilizau smartphone-urile în timpul mersului. După acest sondaj, proiectul de ordonanţă care stă la baza interdicţiei a fost înaintat conducerii oraşului, la 1 iunie.

Citește și: Turcia se arată dezamăgită de neincluderea pe lista ţărilor „sigure” pentru reluarea călătoriilor în UE

loading...

Comments are closed.