Sci-Tech

Un profesor din Moldova a fost invitat să țină o prelegere la o universitate din Franța

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un profesor de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a ţinut, pe 13 martie 2019, în calitate de Profesor Universitar Invitat, o prelegere deschisă la cea mai prestigioasă universitate din Franța, scrie diez. 

Oleg Lupan este titular al Departamentului Microelectronică şi Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică. Acesta a ținut o prelegere la Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris, o universitate de top în Franța, conform topuniversities.com, devansând în acest clasament Ecole Polytechnique (ParisTech) şi Sorbonne University (locurile 2 şi 3).
 
A fost una dintre cele trei prelegeri planificate în cadrul stagiului didactico-științific al prof. LUPAN la PSL, la invitația profesorului Thierry Pauporte, în urma unui concurs internațional bazat pe CV, lista publicațiilor din ultimii 5 ani, mobilitățile internaționale, noutatea și originalitatea proiectului de cercetare științifică și proiectului de predare a cursurilor pentru perioada stagiului.
 
În prelegerea „Prepararea nanomaterialelor și nanostructurilor din oxizi semiconductori pentru nanodispozitive” au fost incluse mai multe subiecte, cum ar fi: Nanomateriale funcționale pentru nanodispozitive; Sinteza din fază lichidă – SILAR, SCS, CBD; Creșterea hidrotermală; Sinteza electrochimică a nanomaterialelor și integrarea lor în nanodispozitive. La prelegere au asistat atât studenți ai anului 2, cât și profesorii PSL, care au apreciat prelegerea bazată pe realizările dlui profesor Oleg Lupan.
 
PSL este clasată printre primele 50 de universități din lume de Times Higher Education (THE) și QS Quacquarelli Symonds (QS). 26 de premii Nobel în fizică, chimie, literatură, fiziologie și medicină și economie au fost acordate cercetătorilor acestei universități. PSL reprezintă 8% din cercetarea franceză și 6000 de publicații anuale. Cu 4.500 de cercetători și 17.000 de studenți, punctele forte ale PSL sunt comparabile cu cele ale celor mai bune universități din lume.

Comments are closed.