Social

Un psihiatru suedez avertizează: ce se întâmplă cu copiii care sunt lăsați să facă tot ce vor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Într-un articol publicat în The Telegraph, medicul psihiatru Judith Woodspune aduce în discutie efectele modelului scandinav de a-ți crește copilul. Specialistul se întreabă: ”Părinții permisivi din Suedia au dat naștere unei generații de monstri?”

,,Stilul permisiv de a fi părinte creează o generație de tineri adulți fără empatie socială, care, după o copilărie de răsfăț, sfârșesc prin a fi dezamăgiți în viață”, susține psihiatrul suedez David Eberhard, tatăl a 6 copii. Potrivit acestuia, ”a-i spune NU unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”.

Eberhard afirmă: ”Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Atunci când cineve încearcă să le îndeplinească funcția de părinte sau îi critică, copiii pentru o conduită inadecvată sau necorespunzătoare mediului sau ocaziei, devin extrem de frustrați”.

,,Anterior, societatea noastră a fost o societate a adulților. Au existat aceleași valori în ceea ce privește problemele de educație. În cazul în care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea să se apropie și să-i facă observație cu spusele ”Nu e frumos cum te porți, termină”. O astfel de coerență nu mai există astăzi. Noi, adulții, nu suntem acum responsabili unul pentru celălalt, dar numai pentru copiii noștri”.

În noua sa carte ”Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili.

Aceștia consideră că trebuie să devină cei mai buni prieteni ai copiilor: coboară la nivelul lor și nu îndrăznesc să le contrazică și să stabilească anumite limite. Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastra e compusă în întregime din adolescenți.

Psihiatrul susține că acest stil de a-ți lăsa copilul să fie șeful a eșuat; ca dovezi, el arată către prăbușirea disciplinei în școli și a calității actului educațional, dar și spre creșterea îngrijorătoare a tentativelor de suicid în rândul adolescenților.

Eberhard avertizează însă că problemele sociale sunt în creștere în școlile din Suedia, unde elevii refuză în mod obișnuit să urmeze instrucțiunile profesorilor, iar problemele continuă în ceea ce el numește o viata adultă neîmplinită.

Potrivit acestuia, ”așteptările lor (a copiilor) sunt prea mari și viața e prea dură pentru ei. ,,O vedem în tulburările de anxietate și de automutilare, care au crescut în mod dramatic”.

Tinerii din Suedia tind să fie foarte dezamăgiți în viață, mai ales în jurul vârstei de 20 de ani”, susține Eberhard, care precizează că deși se înregistrează o scădere a sinuciderilor, “există o creștere uriașă a tentativelor de suicid, mai ales în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani”.

sursa: eustiu.com

loading...

Comments are closed.