Un șef din cadrul unui centru militar riscă pedeapsă cu închisoare după ce ar fi hărțuit sexual două subalterne

Procuratura raionului Edineț a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui bărbat de 47 de ani, învinuit de ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii și infracțiunea de hărțuire sexuală.

Conform rechizitoriului, învinuitul, deținând o funcție de conducere în cadrul unui centru militar, la data de 13 septembrie 2023, aflându-se în biroul de serviciu, după o ceartă cu o angajată, care nu dorea să transcrie o notă explicativă în modul solicitat de el, a înjurat-o și i-a spus să părăsească biroul.

Mai târziu, după ce a chemat-o repetat în biroul său, intenționat și demonstrativ a introdus încărcătorul cu cartușe în mânerul pistolului de model ”Baikal 442”, apoi, a încărcat arma și a îndreptat țeava spre fața victimei, însoțind acțiunile sale de cuvinte pronunțate în adresa acesteia: ”ты меня не понимаешь” (din limba rusă: ”tu nu mă înțelegi”).

Potrivit declarațiilor victimei, ulterior, acesta a pus arma pe masă și i-a zis în limba rusă: ”împușcă-mă”, femeia fiind în stare de șoc, iar învinuitul i-a adăugat că ea trebuie mereu să îndeplinească instrucțiunile superiorului.

Tot el, în perioada anilor 2022-2023, urmărind scopul determinării unei alte subalterne la acțiuni cu caracter sexual nedorite, a manifestat față de aceasta un comportament fizic, verbal și nonverbal, care lezează demnitatea persoanei, exprimat prin îmbrățișări, săruturi ”prietenești”, expedierea mesajelor cu conotații sexuale, propuneri de a întreține acte sexuale și alte propuneri cu caracter sugestiv.

În continuarea acțiunilor sale infracționale, a impus victima să-și îndeplinească obligațiile funcționale în biroul de serviciu, cu ușa încuiată și a interzis altor subalterni să intre fără permisiunea lui, izolând-o astfel de colegi, creând o atmosferă neplăcută, ostilă și umilitoare, încălcând dreptul victimei la libertatea și inviolabilitatea sexuală.

Tot el, pe parcursul lunilor mai – septembrie ale anului 2023, urmărind scopul determinării unei alte subalterne la acțiuni cu caracter sexual nedorite, a manifestat față de aceasta comportamente similare, creând un mediu insultător pentru victimă, atentând la aceleași valori sociale.

Învinuitul a pledat nevinovat. Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 5 ani de închisoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share