Un vas al Pazei de Coastă din Turcia a tras vineri focuri de avertizare asupra unei bărci a poliţiei din Cipru

Un vas al Pazei de Coastă din Turcia a tras vineri focuri de avertizare asupra unei bărci a poliţiei din Cipru care patrula în apropierea liniei de control dintre teritoriul controlat de guvern şi nordul separatist, informează AFP

Incidentul vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două părţi sunt ridicate, în aşteptarea unei vizite din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care va ajunge săptămâna viitoare pe insulă, cu ocazia aniversării invaziei din 1974.

Ambarcaţiunea cipriotă a văzut vasul turcesc la aproximativ 11 mile marine de micul port Kato Pyrgos, aflat la vest de linia de demarcaţie patrulată de ONU, scrie presa locală.

Christos Andreou, purtătorul de cuvânt al poliţiei cipriote, a spus că vasul lor se afla în apele teritoriale cipriote la ora locală 03.30 dimineaţa, când s-a produs incidentul. El a spus că poliţia cipriotă patrula în căutarea migranţilor, întrucât în zonă ajung deseori migranţi care vin din Turcia.

“Echipajul de trei persoane al vasului de patrulare, văzând intenţiile pazei de coastă turce, a încercat să evite orice incident şi s-a îndreptat spre Kato Pyrgos”, a spus Andreou. “Când se aflau la patru mile marine de port, vasul turcesc a tras asupra lor focuri de avertizare”. “Apoi, fiind la mică distanţă de ţărm, vasul turcesc a plecat spre teritoriile ocupate”, a adăugat el.

Tensiunile dintre ciprioţii greci şi cei turci sunt ridicate înainte vizitei lui Erdogan, când acesta urmează să facă un tur al staţiunii abandonate Varosha, de unde au fost alungaţi ciprioţii greci la invazia din 1974.

Poliţia cipriotă a crescut numărul patrulelor pe uscat şi apă, după ce guvernul de la Nicosia a declarat “stare de urgenţă” în luna mai din cauza afluxului de migranţi sirieni. Autorităţile de la Nicosia susţin că majoritatea migranţilor intră ilegal în zonele controlate de guvern prin zona-tampon patrulată de ONU.

Cipru are cel mai mare număr de cereri de azil dintre toată ţările din UE, iar Nicosia a cerut ajutorul UE pentru a preveni fluxurile de migranţi veniţi din Turcia.

Ministrul cipriot de Interne Nicos Nouris le-a spus reporterilor în luna iunie că, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi pentru a administra fluxul de migranţi, micul stat insular se află în continuare într-o situaţie extrem de dificilă. Nouris a mai spus că împărţirea insulei printr-o linie de control de 180 de kilometri “crează condiţii unice pentru dezvoltarea migranţiei”.

Total
0
Shares
Total
0
Share