Ungaria a oprit 3 dintre cele 4 reactoare ale centralei nucleare de la Paks din cauza creșterii temperaturii Dunării

Centrala nucleară Paks din Ungaria a oprit trei dintre cele patru reactoare ale sale, cu o putere combinată de 240 MW, din cauza creșterii temperaturii Dunării, a anunțat joi seara operatorul centralei, citat de Reuters și News.ro.

Temperatura Dunării, a cărei apă este folosită pentru răcirea reactoarelor, a atins joi 29,72 grade Celsius, forțând oprirea producției la cele trei reactoare începând cu ora 14.30 GMT (17.30, ora României).

Operatorul nu a specificat când poate fi restabilită puterea centralei la nivelurile normale. Uzina de la Paks are patru reactoare VVER 440, construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawați.

Reactoarele au devenit operaționale între 1982 și 1987 și sunt programate să fie retrase din uz în 2032-2037.

Ungaria intenționează să extindă centrala cu ajutorul companiei de stat ruse Rosatom, aceasta urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcționează în prezent.

Extinderea centralei a devenit un subiect de interes la nivelul Uniunii Europene după începerea războiului din Ucraina, însă guvernul ungar condus de Victor Orban a respins orice sugestii de renunțare a colaborării cu Rosatom.

Total
0
Shares
Total
0
Share