Ungaria se opune începerii discuțiilor de aderare a Ucrainei la UE

Viktor Orban a declarat vineri la postul de radio de stat că UE nu trebuie să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina. Premierul a subliniat că aceasta este „poziția clară” a Ungariei în această problemă.

Liderii țărilor UE urmează să decidă la mijlocul lunii decembrie dacă vor accepta recomandarea Comisiei de a invita Kievul să înceapă discuțiile de aderare de îndată ce va îndeplini condițiile finale. Orice astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind văzută ca principalul obstacol potențial, transmite Reuters, citat de Digi24.

Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a declarat că o dispută cu Bruxelles, cu privire la miliarde de euro din fonduri UE suspendate pentru Ungaria, din cauza unei probleme de stat de drept, nu poate fi legată în niciun fel de sprijinul Ungariei pentru discuțiile de aderare a Ucrainei la UE.

„Nu trebuie începute discuțiile de aderare, aceasta este poziția clară a Ungariei”, a spus Orban, adăugând că Bruxelles „datorează bani Ungariei”. „Aș dori să precizez foarte clar că respingerea maghiară a începerii discuțiilor cu Ucraina privind aderarea la UE nu face obiectul unui acord comercial. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptățită să le obțină”, a mai spus premierul la radioul de stat.

Orban se confruntă cu o stagnare economică în acest an și cu un deficit bugetar în creștere, deoarece țara iese din cele mai ridicate rate ale inflației din Europa, care au atins un vârf de peste 25% în primul trimestru. Investitorii au urmărit foarte îndeaproape discuțiile de la Budapesta cu Bruxelles, cu privire la fondurile UE.

Orban a avut multe confruntări cu UE și cu brațul său executiv, Comisia Europeană, cu privire la înăsprirea controalelor de stat asupra organizațiilor neguvernamentale, a universităților, a instituțiilor academice, a presei și a instanțelor de la Budapesta, precum și a unei legi care afectează drepturile LGBTQ+. Și șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a declarat miercuri, după recomandarea Comisiei Europene de începere a discuțiilor, că aderarea Ucrainei la UE „ar aduce războiul în bloc, ceea ce evident nu doreşte nimeni”.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share