Uniunea Europeană: Alegerile în Republica Moldova au fost libere și corecte!

Alegerile parlamentare au avut loc în Republica Moldova, la 24 februarie. Rezultatele preliminare au fost comunicate de către Comisia Electorală Centrală, iar procesul electoral va fi încheiat odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final, se arată într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, scrie Deschide.md.

Conform concluziilor preliminare ale Misiunii OSCE / ODIHR de observare a alegerilor, scrutinul a fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare OSCE / ODIHR a alegerilor ar trebui abordate pe baza recomandărilor, în vederea viitoarelor alegeri.
 
Uniunea Europeană informează că a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania electorală și ziua alegerilor, și va continua să urmărească în întregime evoluțiile postelectorale, în vederea evaluării impactului asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova. UE prijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale.
 

Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În acest spirit, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reforme stipulate în Acordul de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de de-politizare a instituțiilor statului.

Amintim că acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. 50 de deputați au fost aleși pe liste de partid, iar 51 pe circumscripții uninominale. 

Total
0
Shares
Total
0
Share