Economic

Uniunea Europeană finanțează mai multe proiecte de importanță socială în UTA Găgăuzia

Pinterest LinkedIn Tumblr

 Mai multe proiecte de importanţă socială sunt realizate în acest an în comuna Congaz din autonomia găgăuză, prin intermediul inițiativei de dezvoltare rurală LEADER în cadrul Programului “Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Gagauz-Yeri şi Taraclia” (SARD) finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite MOLDPRES.

Potrivit primarului localităţii, Mihail Esir, datorită unui proiect susţinut de acest program, urmează să fie confecţionate  costume pentru ansamblul folcloric de copii din sat, „Altın çöşmä”. “Conform condiţiilor proiectului, am format Grupul de Acțiune Locală „Eco düz Yalpujel” din care mai fac parte comunele Câiet, Chioselia Mare, Chioselia Rusă, Cotovsc şi Borceag. Recent a fost anunţat un concurs de proiecte şi satul nostru a câştigat finanţare pentru echiparea colectivului „Altın çöşmä”, a explicat primarul de Congaz.

Costul proiectului este de 52 de mii de lei, dintre care 36 de mii sunt oferiţi de iniţiativa LEADER, iar 16 mii de lei constituie contribuţia bugetului local. Din aceşti bani urmează să fie confecţionate 26 de costume naţionale găgăuze pentru copii.

Totodată, Mihail Esir a precizat că afară de susţinerea colectivului artistic din sat, prin intermediul programului SARD au fost sprijinite şi câteva proiecte agricole ce vor permite crearea de noi locuri de muncă în sat. Este vorba de afaceri  de cultivare a căpşunelor, de preparare a condimentelor etc.

În 2018, circa 80 de sate din  UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia vor realiza proiecte finanţate cu suportul inițiativei de dezvoltare rurală LEADER în cadrul Programului  SARD, care are prevăzut pentru acest an un buget de peste 3,2 milioane de dolari.

loading...

Comments are closed.