Uniunea Europeană organizează un festival de film la Moscova, în pofida războiului din Ucraina

Uniunea Europeană (UE) readuce Festivalul Filmului European în Rusia în luna noiembrie a acestui an, în pofida războiului pe care această ţară îl poartă împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.ro

Festivalul, care nu a avut loc în 2022 din cauza conflictului, va prezenta 21 de filme din ţări membre UE – inclusiv din Germania, Franţa, Spania, Italia, Republica Cehă şi Luxemburg – şi se va desfăşura online în perioada 1-15 noiembrie, în cea mai mare parte în mod gratuit, potrivit delegaţiei UE în Rusia.

Chiar şi în contextul dificil al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, UE doreşte să demonstreze că relaţiile dintre europeni şi ruşi pot să continue, a declarat la Moscova Roland Galharague, ambasadorul UE în Rusia.

Galharague a precizat că, deşi UE a pus capăt cooperării cu guvernul rus din cauza războiului, acest lucru nu ar trebui să se reflecte asupra poporului rus. „Cinematografia uneşte oamenii”, a declarat diplomatul într-o sală de cinematograf din Moscova, în faţa unor invitaţi atent selecţionaţi.

„Cultura şi arta rusă reprezintă o sursă de îmbogăţire şi pentru cinematografia din Europa”, a adăugat ambasadorul UE.

Două coproducţii cu participare rusă vor fi, de asemenea, proiectate în cadrul festivalului.

Mulţi artişti ruşi şi-au părăsit patria pentru că nu mai pot lucra liber în ţara în care cultura occidentală este uneori demonizată în mod oficial. Cineaştii, în special, se plâng în mod repetat de cenzură din partea ministerului rus al Culturii care, spre exemplu, refuză să acorde licenţe pentru distribuirea în cinematografe a filmelor.

La evenimentul UE de prezentare a festivalului de la Moscova, sloganuri despre libertate şi drepturile omului au putut fi văzute pe ecran. Unii invitaţi la proiecţie, care nu a fost anunţată public, au vorbit despre un climat de intimidare şi de frică în toate sferele societăţii ruse.

Filmele, printre care se numără şi documentare, vor fi difuzate în limba originală, cu subtitrare, pe platforma de cinema online Coolplay.

Accesul fără înregistrare prealabilă este disponibil doar pentru persoanele din Rusia – sau pentru cele din afara ţării cu acces la o reţea privată virtuală (VPN) – a declarat pentru DPA la Moscova un diplomat de la reprezentanţa UE.

Unele dintre filme au fost deja prezentate la festivaluri de film europene şi internaţionale şi s-au bucurat de aprecieri, atât din partea criticilor cât şi a publicului, a precizat el.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share