Uniunea Europeană vrea să adopte o legislație nouă privind țigările electronice

Uniunea Europeană vrea să schimbe legislația privind țigările electronice, a crescut îngrijorător numărul copiilor și adolescenților care le folosesc, scrie AlephNews.ro

În România, cele mai recente studii arată că mai mult de jumătate dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice în ultimele 30 de zile.

Același procent îl întâlnim și în Franța, iar în Marea Britanie numărul copiilor cu vârste între 11 și 17 ani care vapează a crescut de patru ori în zece ani, unul din cinci copii a încercat țigara electronică. În fața pericolului, până și industria tutunului pare a ceda.

Și producătorii de țigări electronice și politicienii și medicii par a fi de acord că trebuie schimbat urgent este ambalajul dispozitivelor de vapat, ca să nu mai fie atât de atractive pentru tineri. James Murphy, director de cercetare la British American Tobacco spune pentru Politico că sunt dispuși să renunțe și la arome: ei au acum trei arome, tutun, mentol și fructe. Dar sunt state precum Franța sau Germania care au început deja să discute despre interzicerea totală a țigărilor electronice.

Studiile de până acum despre impactul acestor țigări în special asupra sănătății copiilor arată că pot produce daune ireversibile la nivelul plămânilor, la nivelul gâtului, îi pot face dependenți de nicotină, iar copiii care se apucă de fumat prin vapare, ajung și la țigările clasice, în condițiile în care nu se știe care este impactul pe termen lung al substanțelor chimice din țigările electronice.

Semnalele bune sunt că începe să se țină cont de aceste studii, chiar și industria tutunului pare a fi receptivă, în condițiile în care în 2013, când au apărut primele reglementări pentru țigările electronice lobby-ul industriei a fost imens mai scrie Politico. Textul de lege de atunci prevedea ca aceste țigări electronice să fie incluse pe lista dispozitivelor medicale, dar nu a trecut în această variantă.

Marea Britanie vrea să pună țigările electronice pe lista dispozitivelor medicale vrea să le dea kituri gratuite celor care vor să renunțe la țigarile clasice. Discută chiar să pună un avertisment pe fiecare țigară din pachet, așa cum a făcut și Canada.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru și în Uniunea Europeană, țigările electronice ar putea fi folosite cu rețetă, de către cei care vor să renunțe la fumat, să nu mai fie la îndemâna copiilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share