Alte știri

Igor Dodon: ”Moldovenii din diasporă au dreptul să voteze, iar condițiile trebuie să fie echitabile pentru toți”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării au dreptul să voteze, iar condițiile de vot trebuie să fie echitabile pentru toți, a declarat Igor Dodon, copreședintele Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, lider al PSRM.

Liderul socialist a subliniat că moldovenii stabiliți în UE , Rusia sau stânga Nistrului trebuie să se bucure de același tratament, cu asigurarea bunelor condiții de participare la votare.

În context, Dodon a respins unele sugestii cu privire la reducerea secțiilor de votare din statele europene. Totodată, este de părere că Executivul de la Chișinău trebuie să asigure și realizarea drepturilor cetățenești de către moldovenii stabiliți în partea stângă a Nistrului, care sunt împiedicați de fiecare dată să ajungă la urnele de vot.

“Nu trebuie să împiedicăm cetățenii Republicii Moldova să voteze, indiferent unde se află ei. Trebuie să creăm condiții echitabile pentru toți, nu doar pentru diaspora din Occident, dar și pentru diaspora din Federația Rusă, inclusiv pentru a asigura dreptul de vot pentru moldovenii din stânga Nistrului. Am auzit declarații, hai să acordăm posibilitatea să voteze cei din Germania, Italia… De acord, hai să le acordăm, dar nu cu blocarea cetățenilor Republicii Moldova, care doresc să vină să participe din stânga Nistrului. Cer ca de această dată organele de stat să asigure buna funcționare și deplasare a cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului pentru a participa la alegerile din 11 iulie și atragerea la răspundere, sancționarea dură a celor care împiedică dreptul constituțional de vot, indiferent unde se află cetățeanul, la Tiraspol, Bender, Europa sau Federația Rusă”, a declarat Dodon.

Amintim că la alegerile prezidențiale, desfășurate în toamna anului precedent, Igor Grosu, actualul președinte interimar al PAS, spunea că moldovenii din Transnistria sunt separatiști, iar pentru ei nu poate fi permis accesul la secțiile de votare.

loading...

Comments are closed.