Următoarea ședință în formatul 5+2 va avea loc la Chișinău și Tiraspol

Următoarea ședință în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean va avea loc la Chișinău și Tiraspol, transmite Moldpres.

Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că următoarea ședință în formatul 5+2 va avea loc peste câteva săptămâni la Chișinău și Tiraspol.

Potrivit oficialului OSCE, vizita pe care a efectuat-o în Republica Moldova a fost de pregătire a acestei întâlniri.

În acest context, Thomas Mayr-Harting a remarcat buna colaborare dintre cele două maluri ale râului Nistru în combaterea pandemiei de coronavirus și a salutat gestul oficialităților de la Chișinău de a distribui vaccin anti-covid autorităților transnistrene.

Făcând referire la participarea cetățenilor moldoveni cu domiciliul în regiunea transnistreană la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, oficialul OSCE a declarat că “aceștia au dreptul de a participa la vot”, dar s-a arătat reticent față de participarea organizată la procesul de votare. “Cetățenii moldoveni cu domiciliul în regiunea transnistreană au dreptul de a participa la vot. Pentru asta este nevoie de asigurarea circulației libere între cele două maluri de Nistru. Suntem foarte atenți la fenomenele de participare organizată la vot”, a spus Mayr-Harting.

Negocierile în formatul „5+2” se desfășoară cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și observatorilor – Republica Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Scopul negocierilor în formatul „5+2” este de a elabora principiile unei reglementări cuprinzătoare bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova.

Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a efectuat o vizită în Republica Moldova în perioada 23-25 mai pentru a examina situația actuală în procesul de reglementare transnistreană și, împreună cu părțile, identifica pași concreți pentru avansarea reglementării.

Total
0
Shares
Total
0
Share