Urmele Laundromatului: Băncile olandeze ABN Amro și ING sunt în cădere dramatică după raportul privind spălarea banilor

banci olandeze, spălare de bani, veaceslav platon, laundromat, furtul miliardului

Băncile olandeze ABN Amro și ING au căzut marți, imediat după ce în presă a apărut știrea despre investigația spălării banilor în care se spunea că miliarde de dolari erau tranzitați prin bănci europene, inclusiv trei cele mai importante bănci din Olanda.

Comunicatul din cotidianul De Groene Amsterdammer a fost o parte a investigației a Proiectului de luptă cu Crima Organizată și Corupție (OCCRP), care a publicat un articol despre o presupusă schemă de spălare a banilor prin banca rusească Troika Bank, scrie Euronews.

Acțiunile ABN Amro au scăzut cu 4.6%, iar cele de la ING au scăzut cu 2.3%. În luna septembrie, ING a plătit o amendă record în valoarea de 900 de milioane de dolari pentru că nu a descoperit la timp utilizarea propriilor conturi pentru spălarea banilor.

Amintim că ieri a apărut o investigație pe RISE Moldova în care trei firme cu fondatori moldoveni erau vizați în dosarul Troika Laundromat. Una dintre acestea, Bunicon – Impex era gestionată de Veaceslav Platon, într-o investigație realizată de proiectul Zeppelin Investigations s-a demonstrat că Bunicon Impex avea conturi deschise în Banca de Economii. În investigația publicată de Zeppelin Investigation se spune că întreprinderea fantomă „Bunicon – Impex SRL” a fost fondată în iulie 2007 de către raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon. Totodată, a fost deschisă și o altă întreprindere asemănătoare, Elenast – Com, ambele aveau fondatori unici fictivi, și conturi în Banca de Economii.

Total
0
Shares
Total
0
Share