Ursula von der Leyen a marcat în Danemarca lansarea primei nave portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a marcat în Danemarca lansarea primei nave portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară, o reprezentare a deciziei „UE de a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”, scrie Caleaeuropeană.md

„Schimbările climatice și încălzirea globală nu sunt fenomene noi. Știința și politica le discută de zeci de ani. Și, de la fel de mult timp, știm cu toții că trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, când am preluat mandatul acum patru ani, ideea de a avea un transport maritim cu zero emisii nete nu era decât un vis. Încă lipsea ceva pentru a declanșa investiții mari în tehnologii ecologice: Aveai nevoie de certitudine cu privire la direcția de deplasare, de o rută clară pentru a putea porni la drum. Iar noi am răspuns apelului dumneavoastră.

În 2019, Comisia Europeană a prezentat Pactul verde european, nu doar cu o viziune clară pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, ci și cu o lege obligatorie, la care au aderat toate cele 27 de state membre ale noastre – cel mai mare bloc economic de pe Pământ. Iar acest lucru a creat predictibilitatea de care aveați nevoie pentru a acționa”, și-a început aceasta discursul.

Un alt element al acestei nave portcontainer pe care Ursula von der Leyen l-a subliniat este acela că ”modelează economia viitorului” prin acțiuni de pionierat, mai ales în contextul în care 90% din comerțul mondial este transportat pe mare, în vreme ce transportul maritim internațional reprezintă 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, astfel că prin decarbonizarea acestui sector sunt create noi lanțuri de aprovizionare, noi industrii și mii de noi locuri de muncă.

Total
0
Shares
Total
0
Share