Politică

Va fi acceptat Andrei Năstase în funcția de premier? Răspunsul lui Igor Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon a comentat situația politică din țară și a explicat ce se va întâmpla dacă actuala majoritate parlamentară se destramă.

El a menționat că Guvernul Chicu nu-și va da demisia de bună voie, ci va continua să vină în Parlament pentru a prezenta proiecte. Dacă va fi depusă și votată o moțiune de cenzură, atunci vor începe consultările cu partidele pentru a desemna un nou premier.

„Președintele țării, după consultări, trebuie să propună un candidat. Eu nu sunt obligat să desemnez candidatul propus de partide. Pot să-l propun tot pe Chicu. El vine în Parlament și nu este votat. Iarăși încep consultările cu partidele. Chiar dacă găsesc 51 de semnături ale deputaților, acum președintele nu este ales de Parlament și, prin urmare, nu este obligat să desemneze”, a spus Igor Dodon.

Președintele a fost întrebat dacă ar desemna candidatura liderului PPDA, Andrei Năstase, sau pe cea a fostului șef de Guvern Ion Sturza la funcția de premier.

„Să semneze mai întâi 51 de deputați. Vreau să îi văd cum se bagă în aceeași oală cu Șor și cu Candu și apoi să meargă la prezidențiale cu Maia Sandu”, a mai spus șeful statului.

„E foarte dificil de spus dacă e bun sau nu. Abia când un om ajunge în funcție se poate aprecia dacă poate sau nu să facă față. Nimeni nu a fost premier în astfel de perioade. Noi avem pandemia, noi avem secetă și criză economică. Imaginați-vă că 51 de deputați semnează, să presupunem că eu accept. Acum imaginați-vă ce coaliție se formează – Șor, Candu, o parte din PDM vor vota pentru un nou guvern. Eu vă promit că în decurs de 2-3 săptămâni Șor și Candu votează pentru demisia Guvernului inițiată de PSRM”, a remarcat Igor Dodon.

Amintim că anterior vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr este unul dintre candidații care pot fi propuși la funcția de premier, dacă va cădea Guvernul Chicu și celelalte forțe politice vor accepta programul de guvernare și condițiile formațiunii. Totodată, Slusari a menționat că există și alte candidaturi care sunt analizate la ora actuală pentru a fi înaintate la această funcție, dar a evitat să dea și alte nume.

Mai devreme directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a declarat tot la Jurnal TV că o candidatură la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova ar putea fi omul de afaceri și fostul premier Ion Sturza.

Jizdan: ACUM au dezamăgit alegătorii, deoarece au strigat „Hoţii miliardului – la puşcărie!”, iar acum fac cu ei jocuri ascunse

Sursa: sputnik.md

loading...

Comments are closed.