Politic

Valeriu Munteanu, despre organizarea unui referendum de anulare a votului mixt: Cel mai mare beneficiar este Plahotniuc!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, este de părere că inițiativa de organizare a unui Referendum republican privind anularea legii privind sistemul electoral mixt este sortită eșecului.

„Este bineînțeles pentru toată lumea că ideea (nobilă) de a anula legea privind sistemul electoral mixt nu va putea să scoată din case 1/3 din alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova, mai ales că acest Referendum se vrea a fi unul republican, iar în spațiul rural mașina de lucru a PD și mai puțin a PSRM va avea capacitatea să țină oamenii în case în ziua plebiscitului”, a scris Munteanu pe pagina sa de facebook.

Valeriu Munteanu mai susține că principalul beneficiar al acestui Referendum va fi Partidul Democrat.

„Consider că PD (și pe undeva și PSRM-ul din buzunarul stâng al PD) și-ar dori să provoace („la insistența societății civile”) un astfel de Referendum, ca mai apoi să jubileze cu rezultatele, să le poată etala în interiorul Republicii Moldova, dar mai ales în exterior, legitimând astfel votul dat de PD și PSRM, în iulie”, a mai adăugat Munteanu.

Amintim că o parte din societatea civilă de la Chişinău a solicitat marţi, 21 noiembrie, iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Aceştia consideră că sistemul electoral mixt a fost adoptat pentru ca Partidul Democrat să se menţină la putere şi după alegerile din 2018. Reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova califică iniţiativa societăţii civile privind iniţierea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt ca fiind un nonsens juridic. Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gămurari, susţine că este paradoxal că această iniţiativă vine din partea unor ONG-uri care se declară proeuropene, însă este sprijinită de partidele de stânga, făcând referire la PCRM şi PN.

loading...

Comments are closed.