Alte știri

Valeriu Munteanu îi avertizează pe Năstase și Maia Sandu: Blocul ACUM riscă să cadă în “Capcana Filat”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul candidat al blocului ACUM Valeriu Munteanu spune că a așteptat cu mult interes și cu multă răbdare explicația la rece a lui Andrei Nastase de ce a votat PENTRU readmiterea Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). După care Munteanu avertizează partidele PAS și DA că vor cădea în Capcana Filat.

Explicația dată ieri pentru Radio Europa Libera Moldova sună așa: „Niciodată nu vom rezolva problema transnistreană dacă nu vom dialoga cu părțile implicate, inclusiv cu Rusia”.

Drept reacție, Valeriu Munteanu afirmă că teoretic, pentru cei neinițiați, afirmația este corecta, dar în realitate conține o mare capcană. „Afirmația dlui Năstase îmi amintește izbitor de mult de declarațiile de prin 2011-2012 ale domnului Vladimir Filat, care vorbea în același fel, spunând inclusiv că “pentru rezolvarea problemei transnistrene aș putea zbura și pe lună”. Doar că, de la început, domnul Filat s-a gândit să facă sacrificii mai mici și, la o vizită la Chișinău a așa-zisului președinte al „RMN” Evghenii Șevciuc, a scos de pe perete stema de stat, de la Reședința de Stat, pentru a nu-l deranja pe „conducătorul” Transnistriei”, a scris Munteanu pe facebook. 

Valeriu Munteanu, blocul ACUM, vizita lui Kozak la Chisinau, Dmitri Kozak in Republica Moldova, Maia Sandu, Andrei Nastase, candidatii blocului ACUM, blocul ACUM, ACUM DA PAS, PAS cu DA, PAS, Platforma DA, Maia Sandu si NASTASE s-au vazut cu Kozak, federalizarea Republicii Moldova, alianta ACUM-PSRM, ACUM -PSRM, Maia Sandu negociaza cu GreceaniiTotodată, el explică că cedările, aparent mici (deocamdată), dar sistemice făcute de partea moldovenească Federației Ruse, nu pot fi decontate în contul ideii de rezolvare a problemei transnistrene. „Ar fi o enormă greșeala. Acum Republica Moldova este în cea mai proastă situație din ultimii 20 de ani, când ar putea negocia cu Federația Rusă acest subiect, atât de delicat (dar fundamental) pentru prezentul și viitorul nostru, ori de această dată Rusia nu va veni de la Moscova cu un pachet, din care să scoată un plan de „rezolvare a problemei transnistrene”, precum a făcut în 2002-2003 cu Planul Kozak, ci va favoriza și sugera apariția unei soluții similare, venite, izvorâte de la Chișinău, de la decidenții politici, prezenți în arcul guvernamental”, a spus fostul deputat liberal.

În viziunea lui Munteanu, o „soluționare” astăzi a chestiunii transnistrene în favoarea Rusiei, fie și cu acord tacit occidental, ar însemna două lucruri:

1. Anularea oricărei șanse, fie și teoretice, de integrare europeană a Republicii Moldova.

2. Anularea oricărei șanse de reunire cu Țara mama, România.

„Sunt convins că Blocul ACUM știe foarte bine că nu are dreptul, sub nici o explicație, să amaneteze viitorul nostru și al copiilor noștri”, a punctat Munteanu.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi interior

loading...

Comments are closed.