Valeriu Pașa, mesaj pentru PAS: “Opriți-o pe urmașa lui Serioja Sîrbu și nu călcați în picioare votul cetățenilor!”

Într-o declarație recentă, Valeriu Pașa a ridicat probleme legate de practicile legislative din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a acuzat șefa comisiei juridice, Olesea Stamate, că promovează modificări legislative menite să transforme Centrul Național Anticorupție (CNA) într-o instituție cu puteri nelimitate, în timp ce Procuratura Anticorupție ar fi redusă la o funcție pur ceremonială. Potrivit declarației lui Pașa, deputații partidului PAS ar fi susceptibili să voteze propunerile fără a le analiza cu atenție, ceea ce ar permite o astfel de schemă să fie adoptată în Parlament. În contextul promisiunilor de reformă și curățenie în justiție, Valeriu Pașa subliniază că acțiunile actualei guvernări sunt contrare angajamentelor electorale și cheamă la o abordare mai responsabilă a reformelor din justiție.

“Mai țineți minte ”bunele practici” consacrate de pe timpul aliansurilor și a lui Plaha? Acelea când se strecurau mizerii pe agenda Parlamentului în ultima zi de sesiune și se vota ”la pachet”. Pentru că deputații sunt cu gândul la mare, munte, odihnă ”binemeritată”. Iată să știți că nu au plecat în neființă aceste scheme odată cu schimbarea puterii. Practica asta este ținută vie de șefa comisiei juridice Olesea Stamate. Și încă cum!

În ultima zi de sesiune parlamentară, pe masa deputaților va fi votarea în lectură finală a modificărilor la Codul Penal și Codul de procedură penală. E un proiect lung de 48 de pagini cu o notă informativă de aproape 55 pagini. Un terci cu de toate, de la amenzi la atribuțiile organelor de anchetă. Ei, și dacă e așa de mult acolo, de ce să nu se strecoare și niște modificări de esență? Multă mototoleală, dar în spatele proceselor oficiale și publice, Olesea Stamate și-a pus un scop clar – să transforme CNA în instituție monstru care face și desface totul în țara asta, iar Procuratura Anticorupție să fie redusă la o instituție butaforică. Căreia să îi rămână practic doar denumirea. Zis și făcut. A venit cu tot felul de proiecte de amendamente. La un moment dat chiar s-a ajuns la idea de a permite ofițerilor CNA să deschidă dosare penale pe procurori. Mai mult, procurorii anticorupție să nu poată verifica cu ce se ocupă anchetatorii de la CNA pe marea majoritate a dosarelor.

Miza Olesei Stamate a fost că, așa cum se întâmplă mereu, deputații PAS vor vota fără să citească ce le va pune ea pe masă. Consultarea propunerilor fiind făcută anterior doar în ”cercuri selecte”. Numai că nu a mers chiar așa de data asta și a mai tăiat un pic din ”pofte”. Într-un final, abia ieri a fost înregistrat un amendament la acest proiect de lege. Vedeți în poza alăturată. Și, surpriză – e semnat de deputatul Igor Chiriac. Nu mă întrebați cine-i, că nici eu nu prea știu.

Colegii mei juriști vor veni cu aprecierea strict juridică a acestui proiect. Eu voi veni însă cu aprecierea politică a ceea cu ce se ocupă doamna Stamate în justiție și cu niște întrebări din seria ”Cu naiba se ocupă PAS?”. Olesea Stamate este un fel de ”tzar” (în sensul american) al justiției la PAS. Deputații și conducerea PAS înțelege această poziție de lider al doamnei Stamate prin a crede și susține orbește orice spune și propune ea. Deputații ”nu pun întrebări” – citat. Drept rezultat, partidul care a venit cu promisiunea curățeniei totale în justiție se face complice la păstrarea și creșterea influenței în sistem a grupărilor lui Plahotniuc. Tartor la toată capușăreala asta este nimeni altul decât Viorel Morari. Ce încearcă să facă Stamate? Să o reducă la tăcere pe Dragalin și să dea puteri nelimitate către CNA. Acel CNA care nu a fost DELOC reformat. Plin de racheți (că asta sunt). Ați auzit ceva de la Stamate despre epurarea CNA? Un vetting ceva? Și asta nu e greu, că CNA nu e organ creat în baza Constituției. Îi poți da afară peste noapte pe toți! Iulian Rusu este definiția rușinii spaniole în această țară! În loc să fie demis instantaneu după ”operațiunea” de la Comrat, acesta este ținut în poziție și încă scos la înaintare! Iar acum se mai și încearcă oferirea acestei instituții profund corupte și nereformate a unor puteri pe care nu le-au visat nici pe timpul lui Plaha!

Mai mult, chiar în luna aprilie a fost votat, tot de PAS un proiect de lege care a ”delimitat” atribuțiile CNA și PA. Încă nici măcar nu a intrat în vigoare acea lege! Iar ieri ”ei” deja înregistrează un nou proiect de lege care încă mai mult să taie din ce poate PA. Să fiu înțeles corect – eu nu sunt deloc satisfăcut de cum lucrează azi PA. Consider că doamna Dragalin a făcut numeroase greșeli. Dar nu am nici cea mai mică îndoială privind intențiile ei! Fix așa – nu am nici o bănuială că oricine în CNA ar fi ghidat de interesul public! Așa că, vă fac un apel public, celor din PAS, opriți-vă Încetați să vă comportați ca un grup de copii naivi!

Voi ce ați promis în campania electorală? Ați uitat? Vă amintesc eu! Ați promis procurori europeni! Europeani nu ați găsit, a venit unul american. Păi și acum ce faceți? Îi dați cu ranga în cap în loc să îi ajutați? Nu o văd pe Olesea Stamate preocupată de rezolvarea problemelor ridicate repetat de Veronica Dragalin – autonomie decizională, buget și personal operativ propriu, posibilitatea de a deține controlul efectiv al urmăririi penale. Aveți și voi o instituție pe care o puteți numi reformată măcar la vârf și pe aceea în loc să o întăriți, o dați de pământ. Iar despre CNA țineți minte ce ați promis? Vă aduc eu aminte – să îl lichidați! La fel cum au promis mai toate partidele ajunse la putere după 2009. Și? Voi vreți invers – să îi dați puteri mai mari acestei găști de bandiți corupți! Poate mai bine vă amintiți că ne-ați promis DNA?

Dacă din rândurile de mai sus nu se desprinde clar. Repet aici cu text deschis – da, eu o acuz pe Olesea Stamate că lucrează în interesele bandiților lui Plahotniuc. Și o face cu aceleași metode – prin inginerii legislative prezentate public drept “reforme”, ambalate în echilibristică terminologică și date la semnat unui deputat naiv care nu pare să știe pe ce lume a nimerit. Fix în stilul lui Sîrbu, Candu, Apolschi și compania. Evident, amendamentul buclucaș ar urma să treacă fără audieri publice. Nici măcar notă informativă nu are. Iar pe interiorul PAS a fost prezentat ca unul care urmărește cele mai nobile intenții.

Stimați deputați PAS, încetați să fiți idioți utili! Nu vă mai lăsați folosiți de o gașcă de șmecheri! Cereți audieri publice, un audit serios a tot ce a însemnat până acum ”reforma justiției”. Olesea Stamate nu a fost votată de nimeni, răspunderea nu e a ei. E a voastră! Oare nu vă pare ciudat că personajele din gașca lui Viorel Morari (precum Mihai Ivanov, Vladislav Bobrov, Furtună, Motuzoc și mulți, mulți alții) stau până acum la butoane? Oare cui i-ar conveni să mai dea niște puteri către CNA-ul nereformat și putred de corupt? Sau poate veți crede că un procuror de sector sau din raion poate efectiv să exercite controlul dosarelor duse de cei din CNA? Ce-i cu voi?
Eu m-am abținut mult timp să ies și să spun public ce văd și ce cred despre așa zisele reforme din justiție. Dar văd că limitele sunt trecute, iar colosul politic PAS este adormit în lumea sa roz. Puneți mâna și îndepliniți ce ați promis oamenilor în campania electorală! CNA – lichidat. DNA – creat. Sau ieșiți și explicați azi cetățenilor de ce nu o faceți. Spuneți sincer – ”V-am amăgit!”, sau ”Habar nu am avut ce spunem!”.

Iar mizeria asta de amendament – nici să nu vă gândiți să o votați! Asta ar însemna că ați trecut efectiv de partea bandiților. Iar de partide care, voit sau din neștire, îl readuc pe Plaha la putere noi nu avem nevoie.

Anticipând valul de postări conspirologice pe tot felul de latrine de telegram, fac anumite precizări. Eu nu îmi coordonez pozițiile publice cu nimeni în afară de colegii de la WatchDog.MD și propria conștiință. Nici un ambasador, politician sau altcineva nu îmi spune mie ce să zic. Știu că va urma un val întreg de mizerii scrise despre mine, dar nu pot să mă prefac că nu văd ce se întâmplă”, a scrie Pașa pe Facebook.

Total
0
Shares
Total
0
Share