Vasile Costiuc: Lucrurile spre bine în Primăria capitalei pot fi schimbate doar de către o persoană liberă

alegeri 20 mai, alegeri primar, partidul democratie acasa, vasile costiuc, oameni integri primarie
 

Vasile Costiuc, candidatul Partidului Politic Democraţia Acasă la funcția de primar general al mun. Chișinău, afirmă că majoritatea dintre concurenți electorali înscrişi în cursa pentru alegerile locale noi din 20 mai sunt reprezentanții cuiva, iar în Primărie pot aduce lucruri noi, soluţii noi doar oamenii liberi. El susţine că este unul dintre acei oameni care se consideră liber, fără angajamente politice faţă de cineva. El a făcut declaraţii în acest sens marți, 24 aprilie, în cadrul dezbaterilor publice „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...”, organizate de către Agenția de presă IPN.

Vasile Costiuc a spus că Primăria municipiului Chişinău are nevoie la conducere de oameni cu voinţă de fier pentru ca să-şi atingă obiectivele de dezvoltare. El promite că va fi un altfel de primar. Vasile Costiuc a mulţumit pentru posibilitatea de a se exprima public, de a vorbi despre modul de gestionare a urbei, despre administrarea Chişinăului, proiectele pe care le vrea realizate în oraş. Potrivit candidatului, în această campanie electorală se atestă un blocaj informaţional din partea holding-urilor mari de presă, care au luat decizia de a nu organiza dezbateri. „Este o chestie foarte gravă pentru democraţia noastră care încă nu a ajuns acasă dar este undeva pe drum rătăcită”, a spus Vasile Costiuc.

Candidatul a mai declarat că trebuie cât mai des de exprimat public şi de discutat chiar şi în contradictoriu cu alţi parteneri, alţi candidaţi de pe segmentul de dreapta, pentru a transmite un mesaj clar cetăţenilor cât este de importantă capitala pentru viitorul european al Republicii Moldova. Vasile Costiuc afirmă că în zadar se încearcă în această campanie electorală să fie promovaţi candidaţii apolitici sau independenţi. El consideră că nu există candidaţi independenţi, există candidaţi ai partidelor. „Capitala nu poate avea un candidat sau un primar apolitic, un primar are politici publice, sociale, el prin definiţie este politician. Aproape nimeni nu câştigă candidând independent”, a spus candidatul.

Vasile Costiuc este de părere că aceste alegeri sunt importante pentru locuitorii Chişinăului care aşteaptă administrare, ordine, curăţenie, drumuri, transport public şi rezolvarea multor altor probleme moştenite de la precedenta guvernare. „Totodată, sunt mult aşteptate pentru a transmite un mesaj şi un semnal foarte clar că această guvernare poate fi schimbată. Iar acest lucru poate fi început sigur din Chişinău acum şi în toamnă pe cale democratică, schimbată guvernarea la nivel parlamentar”,a spus el.

Despre programul său electoral, Vasile Costiuc afirmă că prevede lucruri care pot fi realizate chiar şi într-un an de mandat. Câteva din priorităţile trasate ţin de discuţii publice pe marginea unei noi organigrame pentru Primăria Chişinău. „Un altfel de sistem de administrare a treburilor municipale. Servicii şi sisteme electronice care ar elimina statul la coadă şi corupţia din Primărie. Dezvoltarea unui plan urbanistic general pentru a stopa construcţiile haotice, chiar în primul an de mandat. Construirea unui nou sediu pentru Primărie, unde să fie încorporate toate direcţiile şi serviciile municipale care să presteze servicii de calitate. „Trebuie de adus la normalitate sistemul de funcţionare a Primăriei”, a declarat Vasile Costiuc.

Potrivit lui Igor Boțan, director executiv ADEPT, expert permanent al proiectului, a spus că în discursul candidatului Vasile Costiuc sunt de reținut două componente: politică şi administrativă. Potrivit lui Igor Boţa, din perspectivă politică, Vasile Costiuc consideră că aceste alegeri noi în municipiul Chişinău sunt un preludiu pentru alegerile parlamentare din toamnă. Din perspectiva administrativă, candidatul a invocat câteva lucruri importante: o nouă organigramă pentru Chişinău, un plan urbanistic nou, un sediu nou pentru Primărie, toate premărgătoare pentru un mandat complet la alegerile din 2019.

Dezbaterile publice „Vă rog să mă alegeți primar, pentru că…”, constituie ediția a 89-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Total
0
Shares
Total
0
Share