Vaticanul își recunoaște păcatele. Papa Francisc a denunţat scandalul abuzurilor sexuale comise de preoți în Portugalia

Papa Francisc s-a întâlnit, miercuri, cu supravieţuitori ai abuzurilor sexuale comise de clerici în Portugalia şi a criticat membrii ierarhiei catolice din această ţară pentru răspunsul lor la scandalul ignorat mult timp, despre care a spus că a afectat Biserica Catolică şi a contribuit la îndepărtarea credincioşilor, scrie News.ro

Suveranul pontif s-a implicat în criza care zguduie biserica portugheză în prima zi a unei vizite de cinci zile la Lisabona pentru festivalul Zilei Mondiale a Tineretului organizat de Biserica Catolică. Călătoria sa vine într-un moment delicat pentru biserica portugheză; un grup de experţi angajat de episcopii portughezi a raportat în februarie că preoţii şi alţi membri ai personalului bisericesc ar fi abuzat cel puţin 4.815 băieţi şi fete din 1950 încoace.

Vaticanul a declarat că Francisc s-a întâlnit cu 13 victime ale abuzurilor timp de mai bine de o oră la Ambasada Vaticanului şi a caracterizat rolul papei în cadrul întâlnirii ca fiind unul de „ascultare intensă”. Victimele au fost însoţite de personalul bisericesc responsabil cu programele de protecţie a copiilor.

Întâlnirea, care era aşteptată de când Papa Francisc s-a întâlnit cu supravieţuitori în călătoriile anterioare în străinătate, a fost menită să încerce să ajute ierarhia şi credincioşii portughezi să se împace cu moştenirea bisericii în materie de abuzuri şi muşamalizare, după ce multe alte ţări europene au trecut prin bilanţuri similare.

Totuşi, răspunsul episcopilor portughezi la concluziile raportului de expertiză a contribuit, într-un fel, la agravarea problemei. Înainte de raport, oficialii bisericii portugheze au insistat asupra faptului că existau doar câteva cazuri de abuzuri sexuale asupra copiilor. După publicarea documentului, episcopii au refuzat iniţial să îi retragă din slujire pe abuzatorii nominalizaţi şi au declarat că vor despăgubi victimele doar dacă instanţele le vor ordona acest lucru.

Întâlnirea cu victimele a avut loc după ce Francisc a prezidat o slujbă de veghe pentru clerul şi călugăriţele portugheze la emblematica Mănăstire Jeronimos din capitală, unde în februarie sute de persoane s-au adunat pentru a lăuda curajul victimelor abuzurilor sexuale după publicarea raportului experţilor.

Deşi oficialii bisericii au fost criticaţi pentru reacţia lor lentă, conferinţa episcopală a declarat ulterior că întâlnirea papei cu supravieţuitorii abuzurilor a fost o dovadă a „căii de reconciliere pe care biserica portugheză a urmat-o în acest domeniu”.

Reacţiile la comentariile lui Francisc cu privire la abuzuri au fost mixte: unii pelerini din faţa Mănăstirii Jeronimos au spus că adunarea de la Ziua Mondială a Tineretului nu era momentul sau locul potrivit pentru a ridica această problemă.

Papa Francisc a venit la Lisabona pentru a participa la cea de-a patra sa Zi Mondială a Tineretului, o sărbătoare catolică lansată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în anii 1980 pentru a revigora următoarea generaţie de catolici în credinţa lor. Peste 1 milion de tineri din întreaga lume sunt aşteptaţi să participe la evenimentele de la Lisabona, care se desfăşoară până duminică.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share