Veaceslav Balacci, fapte curioase din Raportul Kroll: Vitalia Pavlicenco figurează, în schimb Platon NU!

Veaceslav Balacci fapte curioase din Raportul Kroll, în care figurează Vitalia Pavlicenco, în schimb Platon NU, veaceslav platon raportul kroll, furtul miliardului, renato usatii raportul kroll2, ilan shor banca de economii, 

Jurnalistul de investigație Veaceslav Balacci a venit cu o reacție pe facebook, după ce Renato Usatîi a publicat Raportul Kroll 2 integral. Balacci spune că nu s-a putut opri din râs văzând că în raport se regăsește Vitalia Pavlicenco, în schimb nu regăsește Veaceslav Platon, raiderul nr.1 din CSI.

Iată cinci concluzii trase de jurnalistul de investigație, după ce a studiat raportul furtului miliardului în detalii:
1) Chiar autorii ne îndeamnă să nu dăm prea multă importanță documentului și că acesta nu este o recomandare, nefiind clar în acest caz ce e ăsta și de ce el ne-a costat atât de mulți bani?! Documentul este mai curând o analiză a mișcării banilor, nu și a aspectului cine i-a folosit fraudulos și în ce fraudă. Fapt curios, nu se arată cum și pentru ce au ajuns banii la persoane fizice și nu se indică data tranzacțiilor! Autorii clarifică și clauza de confidențialitate, atât de mult disputată în spațiul public. Clauză care apropo a fost încălcată deliberat de cei care au contribuit la publicarea raportului și care astfel și-au asumat răspunderea pentru prejudicierea, sau poate chiar compromiterea anchetelor oficiale, sau eventuale procese de judecată, care deja se pare că sunt inevitabile. Cui poate conveni asta, dacă nu chiar PRINCIPALILOR BENEFICIARI?

2) Kroll menționează că de fapt au fost furate nu 3 miliarde și nici măcar 1, ci doar 600 de milioane de dolari. Autorii menționează că au fost acordate credite frauduluoase de 2,6 miliarde de dolari, din care Shor a restituit 2 miliarde. Nu prea am înțeles din raport de ce a făcut-o, dar mă rog, dacă n-au scris, înseamnă că n-o fi important…

3) Autorii menționează în raport băncile prin care s-au furat peste 150 de milioane de dolari și despre care chiar Platon a recunoscut public că sunt ale lui, fapt despre care există informații în surse deschise (VictoriaBank, care i-a aparținut lui Platon din 2011, Moldindconbank: https://www.rise.md/video-bancherul-din-umbra/), însă autorii, care au reușit perfomanța incredibilă să lege furtul de soțul Vitaliei Pavlicenco, profesor care de peste 40 de ani predă literatura universală la USM, nici în ruptul capului n-au vrut să-i dea numele unuia din principalii beneficiari, chiar dacă i-au indicat băncile care i-au aparținut!  Cum zic juriștii, eu am dubii rezonabile de ce au făcut-o, dar și o versiune interesantă despre cum și de ce a ajuns acolo Vitalia Pavlicenco, promotoare a unionismului în Basarabia. La acest subiect probabil vom reveni. Priwet, Lubyanka!

4) Rusia a fost în cel mai direct mod implicată, aspect “nu știu de ce” neglijat de presa de la Chișinău! Peste 80 de milioane de dolari au ajuns EFECTIV în Rusia. A nu se încurca cu banii spălați din Rusia în Laundromat! Deci, 80 de milioane de dolari au fost furați din BEM, de la moldoveni și scoși în Rusia, țară care mai nou ne este partener de dezvoltare și ne donează din când în când prin Dodon câte un Kamaz, furându-ne în același timp zeci de milioane de dolari cu aceste kamazuri!

5) Din document aflăm că Trezoreria de stat a Moldovei a fost și ea printre beneficiarii furtului!  Asta cum? Guvernul a furat bani din propria bancă???

“Eu în locul BNM aș intenta fără tărăgănare procedura de recuperare a onorariilor, achitate tot de noi, plătitorii de impozite! Dacă asta e onorare a contractului, dacă asta e investigație, mai ales care costă milioane de dolari, eu îs popă!  După ce ne-au furat hoții, vin și aștia și ne mai fură și ce ne-a mai rămas?! Soarta moldovanului. Vorba aia, la cel sărac și mâța-i curvă…”, a concluzionat Veaceslav Balacci. 

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Total
0
Shares
Total
0
Share