Veaceslav Ioniță: ”Veniturile bugetare trezesc îngrijorări, iar încasările din TVA scad al doilea trimestru consecutiv”

Veaceslav Ioniță

Veniturile Bugetului Public Național în prima jumătate a anului au crescut modest și dau semne clare de îngrijorare. Cel mai bine se vede acest fenomen la analiza încasărilor din TVA, care reflectă perfect starea și tendințele din economie, susține Veacelsav Ioniță, expert economic.

”Veniturile din TVA scad al doilea trimestru consecutiv și-n trimestrul 2 din 2023 au fost de doar 6,5 miliarde lei, cea ce reprezintă minimul pentru ultimii 2 ani. Aici ne referim de încasările nominale, fără a ține cont de inflație și deprecierea banilor. Tradițional în trimestrul I a anului noi înregistrăm scăderi de încasări din TVA, dar nu și-n trimestrul II, fapt care s-a întâmplat în acest an.

Dar pe lângă evoluția nominală a încasărilor este necesar de analizat și dinamica reală, care ține cont și de valoarea reală a banilor.

După valoarea lor reală încasările din TVA din trimestrul II din 2023 au fost cele mai mici din ultimii 5 ani. Am avut un fenomen unic în pandemie în trimestrul II din 2020, dar el trebuie exclus din analiza noastră. Din grafic se vede clar, că veniturile față de anul trecut în termeni reali s-au redus de 1,6 ori, o scădere pur și simplu năucitoare.

Ce a stat la baza acestei reduceri și de ce avem această tendință negativă?

Prim explicație este că s-a redus consumul real al populației, însă pe seama reducerii consumului populației putem explica o scădere de 10-15% a încasărilor bugetare, dar ce facem cu restul 45-50% din reducere?

A doua explicație este creșterea economiei tenebre și a contrabandei. Sărăcirea populației din ultimii 2 ani, slăbirea instituțiilor statului, războiul din Ucraina, cochetarea cu cei din Transnistria, sunt ingredientele perfecte pentru creșterea contrabandei și fraudarea veniturilor bugetului public.

O a treia explicație este revenirea la practicile vechi de fraudare a bugetului de stat, prin restituiri fictive de TVA. Mai simplu spus o schemă ilegală de sustragere a banilor din bugetul de stat, prin acte false de restituire a TVA. Această practică a existat ani de zile, apoi s-a reușit reducerea acestui fenomen, iar acum cel mai probabil a luat din nou amploare. Altfel este greu să explici, cum pe fundalul reducerii exporturilor, cresc restituirile de TVA din buget.

Dacă dorim să creștem încasările bugetare, trebuie să atragem atenție doar la trei lucruri: 1) economia tenebră, 2) contrabanda și 3) delapidarea de bani din buget prin restituiri ilegale de TVA.

Nu există alte explicații, care ar lămuri această scădere în termeni reali cu 60% a încasărilor bugetare”, este opinia expertului.

Total
0
Shares
Total
0
Share