Veaceslav Negruță – noul/vechi erou din paie al Nataliei Morari este “without balls”

Veaceslav Negruță, Ministrul Finantelor, PLDM, Vlad Filat, Maia Sandu, PAS, fostul ministru Negruta, cazul Sandulache, fostul ministru al Finanterlor, bugetul pentru 2019, bugetul pentru 2013, Veacesav Negruta la Politica, Natalia Morari emisiune Negruta, unde-i miliardul, furtul miliardului, Filat
Maia Sandu, Natalia Gherman, Veaceslav Negruţă şi Vlad Filat

Veaceslav Negruță: “Acordarea banilor de către BNM pentru BEM, BS și Unibank a fost un fel de credit neperformant. S-a știut din start că banii la Banca Națională nu vor reveni”. Iată așa un titlu de știre la TV8, după emisiunea Politica din data de 13.11.2018, la care a participat ex-ministrul finanțelor Veaceslav Negruță, cel care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record de 400 000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi la indicația directă a șefului său de atunci Vladimir Filat.

O întrebare pentru domnul ex-ministru al finanțelor.

Domnule Negruță, întrebarea trebuie pusă altfel, nu de ce s-au dat bani de la BNM, pentru a evita un colaps a sistemului bancar de la noi, dar de ce ați permis voi cei din PLDM, inclusiv dumnevoastră în calitate de ministru al finanțelor ca BEM-ul să fie devalizat, ori raportul Kroll arată în 2013 deja gaura în această bancă era de 7,4 miliarde lei, parcă erați ministru atunci, nu ?

Tot în emisiunea de ieri, respectivul, și-a permis să facă mai multe declarații despre legea bugetului de stat pentru anul 2019. Am decis să fac o mică analiză a acestor declarații VS legea bugetului pentru anul 2013, cu Negruță în calitate de ministru.

Să o luăm pe rînd, la capitolul venituri 2013 – 22,5 miliarde lei, cheltuieli 24,4 miliarde, deficit bugetar 1,9 miliarde.

Pentru 2019 veniturile practic s-au dublat, la buget vor fi încasate 42,1 miliarde lei, în timp ce cheltuielile vor atinge suma de 47,6 miliarde, astfel deficitul bugetar ar putea ajunge la 5,5 miliarde. Însă aici putem nota un lucru foarte interesant, ascendentul bugetar din 2018, care este de 1,8 miliarde lei. Respectiv aceste 1,8 miliarde pot ușor acoperi aproape jumate din deficitul bugetar pentru anul viitor, și ajungem la o concluzie foarte interesantă, chiar dacă veniturile și cheltuielile la buget s-au dublat comparative cu anul 2013 cînd era ministru Veaceslav Negruță, deficitul bugetar e practic la acelaș nivel, interesant domnule ministru, așa este?

Un alt aspect foarte important în comparația bugetelor pentru anii 2013 vs 2019 sunt granturile și împrumuturile externe, astfel în 2013 din granturi și împrumuturi la buget au ajuns 5,84 miliarde lei iar în 2019 5,9 miliarde lei, doar că aici altceva mi-a atras atenția, rambursările către donatorii externi. Astfel, în 2013, pentru creditele luate de guvern, au fost întoarse înapoi aproximativ 700 milioane lei, în timp ce în 2019 vor fi întoarse 2,2 miliarde lei. Deci domnule Negruță, în timp ce dumnevoastră criticați guvernarea PDM, ea vă întoarce creditele pe care le-ați luat cînd erați ministru, credite din urma cărora nu prea s-au văzut realizări, nu s-au văzut drumuri, salarii și pensii majorate, proiecte sociale precum Prima Casă, nimic!

Fondul de rezervă a guvernului la fel e mai mare în 2019, 70 milioane lei, comparative cu 62 milioane cît a fost în anul 2013.

Și ultimul aspect la care am atras atenția sunt garanțiile de stat ale guvernului, care zice domnul Negruță se ridică la cifra de 1 miliard de lei, fals domnule Negruță, e vorba de cifra de 500 milioane, da e o cifră mai mare decît în 2013, cînd guvernul a oferit garanții de 108 miliioane lei, doar că atunci nimeni nu știe pentru ce au fost oferite acele garanții, iar pentru 2019 ele sunt prevăzute pentru programul Prima Casă de exemplu. Apropo în 2018 în cele aproape 7 luni de la lansarea programului statul a oferit garanții de 167 milioane lei, garanții pe care le-au resimțit aproximativ 755 tinere familii care și-au luat o locuință prin acest program.

Și o să închei cu ceea ce a spus Natalia Morari în emisiune ei, un alt erou de-al ei se demonstrează a fi without balls (fără coaie).

Autor: Pavel Macovei, redactor șef Telegraph Moldova 

Total
0
Shares
Total
0
Share